Úvod Klub História 2019 nové Tehelné pole - súčasnosť - Slávnostné otvorenie Tehelného poľa a nový divácky rekord

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

2019 Slávnostné otvorenie Tehelného poľa a nový divácky rekord

Nový štadión na Tehelnom poli bol slávnostne otvorený 3. marca 2019. Svojim prvým návštevníkom sa tento skvostný stánok „prihovoril“ hlasom známeho herca, Mariána Slováka, otca legendárneho kapitána belasých, Samuela Slováka. „Som miestom, ktoré už mnohí považovali zamŕtve. Niektorí mi aj pohreb chceli pripraviť. Pritom ja som mal len privreté oči a čakal som.“ Keď „hlas Tehelného poľa“ ukončil svoj príhovor slovami: „Vitajte doma, priatelia!“, na Tehelnom poli sa spustil frenetický potlesk a skandovanie fanúšikov, aké Bratislava už dlho nezažila. Mnohí fanúšikovia, ktorí sa slávnostného otvorenia zúčastnili, vyjadrili svoje pocity a dojmy: „Po príhovore „Tehelka“ sme mali zimomriavky a slzy v očiach. Nádherné otvorenie nášho domova! Celý program bol super a k tomu ešte víťazstvo nad Trnavou... Čo viac si môžeme priať?“ A bola to veľká sláva na Tehelnom poli. Počas sprievodného programu tancovalo štyridsať tanečníkov v krásnej choreografi i talentovaného choreografa – Petra Dedinského, spievala legendárna skupina Tublatanka i súčasná raperská hviezda, Majk Spirit. Nechýbala ani laserová šou a obrovský potlesk na otvorenej scéne si užila i takmer stovka bývalých hráčov belasých.

Samotné otvorenie prebehlo zdvihnutím symbolického kľúča za účasti legendárneho brankára, 75-ročného Alexandra Vencela st., generálneho riaditeľa Ivana Kmotríka ml. a 5-ročného mladého futbalistu, Adama z belasej prípravky. Dodajme ešte, že prvý zápas na novom štadióne odohrali slovanisti proti svojmu tradičnému súperovi Spartaku Trnava. V slávnostnej atmosfére pred rekordnou návštevou slovenskej ligy (22 500 divákov) vyhral Slovan dvoma gólmi Andraža Šporara 2:0.

Už po 4. kole nadstavbovej časti bolo jasné, že belasí získajú titul majstra ligy. Slovan vyhral v Žiline nad MŠK 3:0 a získal tak už nedostihnuteľný náskok. „Nič nie je ľahké. Každá trofej, ktorú v športe získate, niečo stojí, musíte pre ňu niečo urobiť. Dôležité bolo, že sme vštepili do mužstva víťaznú mentalitu a išlo stále, v každom zápase, naplno,“ tešil sa tréner Martin Ševela.

 

Všetci veria, že chlapci v belasých dresoch budú svojim priaznivcom naďalej rozdávať radosť z futbalu, tak ako sa to mnohokrát podarilo aj ich predchodcom. A čo popriať klubu do budúcnosti? Nechajme odznieť stále aktuálne slová bývalého tajomníka belasých, Aloisa Sedláčka, pri prednesení slávneho prípitku na výročnom bankete v hoteli Carlton v roku 1927:

 

„Nech sprevádza tento klub hrdosť, česť a sláva! Pracujme spoločne na všetkom, čo nás spája, na všetkom, čo nás posunie ešte ďalej k ďalším úspechom. Dámy a páni, pripíjam na náš klub – superbia, honor et gloria!“

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.