Úvod Klub História 2009 - 2018 - Oficiálny začiatok výstavby štadióna na Tehelnom poli

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

2016 Oficiálny začiatok výstavby štadióna na Tehelnom poli

Slávnostným poklepaním základného kameňa sa oficiálne začala výstavba štadióna na Tehelnom poli.

Na Tehelnom poli vyrastie štadión s kapacitou 22 500 divákov, ktorý bude spĺňať kritériá kategórie UEFA 4. Predpokladaný termín dokončenia je do konca roka 2018. Dnes sa slávnostným poklepaním základného kameňa oficiálne zahájila jeho výstavba. Okamžite po slávnostnom zahájení nastúpili na Tehelné pole stavebné mechanizmy.

Nový štadión bude spĺňať tie najprísnejšie parametre a zaradí sa medzi športové dominanty Bratislavy. „Chcem sa poďakovať všetkým partnerom za spoluprácu. Vďačíme širokému tímu ľudí, ktorí na projekte pracovali a taktiež premiérovi Robertovi Ficovi a vláde SR, primátorovi Ivovi Nesrovnalovi za ústretovosť a starostovi mestskej časti Rudolfovi Kusému. Som rád, že štadión bude stavať nadnárodná spoločnosť Strabag, ktorá má s podobnými stavbami dlhoročné skúsenosti. Momentálne ešte s Bruselom doťahujeme dokumenty týkajúce sa štátnej pomoci, čo ešte zaberie tak tri – štyri mesiace. Po dohode so Strabagom sme však vyčlenili desať miliónov eur, aby sme mohli začať pracovať a nestratili ďalšiu zimu,“ povedal investor štadióna na Tehelnom poli a predseda predstavenstva ŠK Slovan Ivan Kmotrík st.

Spoločnosť Strabag zvíťazila vo verejnej súťaži a zaviazala sa postaviť štadión za 49,81 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. V tejto sume už budú zahrnuté náklady na vybudovanie energetických zdrojov. Štát poskytne na výstavbu štadióna dotáciu 27,2 mil. eur. Investor si po dokončení stavby môže uplatniť opciu na odpredaj nekomerčnej časti štadióna štátu, pričom od kúpnej sumy sa odpočíta poskytnutá dotácia. „Veľmi ma teší, že sme prekonali všetky prekážky a dospeli k vzájomnej dohode. Podpora výstavby štadióna je súčasťou jasnej a cielenej stratégie vlády pomôcť futbalu. Podarilo sa nám oddeliť komerčnú a nekomerčnú časť, ktorú štát podporí dotáciou. Máme záujem, aby bol štadión hotový do konca roka 2018, čo je pomerne krátke obdobie vzhľadom na to, že je jeseň 2016. Poklepanie základného kameňa je silný moment, aby sa stavenisko zaplnilo strojmi, ľuďmi, nech čo najskôr vidíme kontúry štadióna. Predstavitelia stavebnej spoločnosti ma informovali, že už 9. – 10. septembra by mali byť na štadióne montované prvé betónové časti. Zaujímavosťou je, že na stavbu by malo byť použitých 50 000 kubíkov betónu. Nový futbalový stánok bude moderný, bezpečný a po technickej stránke primerane náročný,“ uviedol predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico.

Výstavbou nového futbalového stánku sa oživí športový život v časti Bratislavy, ktorá bola vždy preslávená práve športom. Tehelné pole je miestom, kde sa zrodili najväčšie úspechy Slovana Bratislava i slovenského futbalu a mnohí Bratislavčania naň majú krásne spomienky. „Dnes sa začína výstavba stánku, ktorý si už dávno zaslúžil Slovan, Bratislava i celá krajina. Verím, že otvárame novú kapitolu kvality slovenského futbalu. Robíme tak v Bratislave, na „Tehelku“ či „Ziegelfelde,“ kde sa písali zážitky mnohých generácií. Chcem sa poďakovať premiérovi, vláde a investorovi, že vracajú šport a futbal na Tehelné pole. My tento projekt veľmi vítame a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme mu pomohli. Štadión by mal byť dokončený rok pred storočnicou Slovana, takže verím, že v roku 2018 budeme spoločne otvárať novú dominantu Bratislavy i Slovenska,“ vyhlásil primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal.

Zaujímavosťou je, že na Tehelnom poli zostala časť štrku a stavebného materiálu zo starého štadióna, ktorá bude použitá pri výstavbe. Stavebné mechanizmy začali pracovať už bezprostredne po slávnostnom otvorení. O ďalšom progrese výstavby vás samozrejme budeme informovať.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.