Úvod Klub História 1993 - 2008 - Prvý titul v slovenskej lige

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1994 Prvý titul v slovenskej lige

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky nemal futbal nijakú prestávku. Len čo sa dohrala federálna liga, už bežali prípravy na slovenskú, ktorá sa začala 14. augusta 1993. Vošlo do nej dvanásť mužstiev. Šesť z federálnej ligy (Slovan, Inter, DAC, Trnava, Nitra a Prešov) a šesť najlepších z I. SNL: 1. FC Košice, Ban. Bystrica, Žilina, Humenné, Lok. Košice a Prievidza). Bola to vlastne nadväznosť na ligu z rokov 1939 – 1944.

Prvý titul patril Slovanu, ktorý si ho zabezpečil už v 28. kole, keď si poradil s najväčším konkurentom – Interom na jeho štadióne 3:2. Hralo sa najprv dvakrát každý s každým, potom sa tabuľka rozdelila na dve polovice a mužstvá v tz v. nadstavbe hrali o titul a udržanie sa. Po viacerých úspechoch vo federálnej lige bolo jasné, že Slovan bude mať čo povedať v boji o prvenstvo. Prešiel súťažou celkom suverénne a dobre využil svoj káder i skúsenosti. Iba päť kôl nebol na prvom mieste tabuľky. Na konci mal desaťbodový náskok pred Interom s takouto bilanciou: 32 20 10 2 63:28 50. Na ligu chodilo v priemere 3 473 divákov, no najviac na Slovan, ktorý mal priemer 7 542 divákov. Slovan bol aj účastníkom rekordnej návštevy v Košiciach, keď bol vstup bezplatný a prišlo 16 000 ľudí. Na derby Slovan – Inter bolo 14 360 divákov. Náš klub bol najlepší v tabuľkách doma i vonku, v jeseni i na jar. Najvyšší výsledok doma dosiahol s 1. FC Košice 6:1 a s Lokomotívou 5:1 v základnej časti. V nadstavbovej už neprehral. Víťazstvo bolo teda jednoznačné.

Prehry sa zrodili len dvakrát. V Dun. Strede 3:4 a na Interi 0:1. Pohľad na súpisku hráčov hovorí, že Slovan mal najskúsenejšie mužstvo, ideálne vekové zloženie a hráči tvorili už dlhšie taký kolektív, ktorý nemohol mať problémy. Bol taký silný, že už po polovici súťaže si mohol dovoliť pustiť na hosťovanie Klinovského, Hornyáka i Chytila. Tréner D. Galis vyzdvihol po súťaži najmä výkony Vencela ml. Za najspoľahlivejší rad vyhlásil obranu Titt el, Stúpala, Chvíla alebo Zeman a Kinder. V zálohe sa vystriedalo najviac hráčov, no oživil ju aj príchod Faktora z Banskej Bystrice. V útoku sa najlepšie uplatnili Gostič a Maixner. Po zhodnotení ročníka tréner oznámil, že ostáva, no vymenili sa asistenti. Za J. Valoviča a A. Vencela st. prišli Karol Jokl a Ján Švehlík. Slovan hodlal v zbieraní titulov pokračovať. Káder hráčov podľa odohraných zápasov: A. Vencel (31), J. Kakaš (2) – D. Titt el a V. Kinder po 31, R. Tomaschek 30, T. Stúpala a F. Nigro po 29, Ľ. Lancz, P. Gostič a M. Chvíla 28, J. Timko 27, L. Pecko 24, M. Zeman a O. Krištofík 18, Š. Maixner 17, Ľ. Faktor 11, F. Klinovský 10, P. Masarovič 5, M. Karnas 4, L. Ricatt i 3, Zs. Hornyák, M. Strelec a E. Chytil 2, B. Kitka, M. Soboňa a Meszároš po 1. Strelci ročníka: Nigro 12, Timko a Titt el po 10, Gostič 9, Faktor 6, Kinder a Maixner po 3, Pecko a Zeman po 2, Tomaschek, Krištofík, Chvíla, Klinovský a Masarovič po 1, jeden bol vlastný. Spolu 63. V prvom ročníku Slovenskej ligy bol predsedom klubu J. Čaniga, tajomníkom A. Urban, manažérom A. Ondruš . Trénerovi D. Galisovi a asistentovi J. Valovičovi pomáhali ešte kondičný tréner A. Zrubák, lekár MUDr. V. Pener a masér P. Podobník.

Aj poháre patrili Slovanu

V Slovenskom pohári 1994 Slovan vyradil Senicu 2:0, vo štvrťfinále Ban. Bystricu 5:1, v semifinále Dun. Stredu 2:0 a 1:0, keď dali góly Gostič, Chvíla a Végh vlastný. O víťazovi sa rozhodlo vo finále až v predĺžení. Na štadióne v Brezne nastúpili proti sebe Slovan a Tatran Prešov v júni 1994 pred 5 620 divákmi. Slovan zvíťazil po predĺžení 2:1 (1:1, 1:0). Góly víťazov: Faktor a Timko. Hrali: Vencel – Stúpala, Tittel, Chvíla (46. Krištofík), Kinder – Faktor, Lancz, Tomaschek, Nigro – Maixner (46. Gostič), Timko.

Zaujímavý zápas sa hral v Nitre. Slovan si zahral proti novej reprezentácii. Zápas sa skončil 3:3 a na jedenástky vyhrali belasí 3:2. Slovan hral bez reprezentantov a v zostave: Kakaš – Chvíla, Zeman, Hornyák – Klinovský, Tomaschek, Cchovrebov (68. Nigro), Lancz – Gostič (60. Pecko), Chytil, Maixner. V reprezentácii boli Vencel – Stúpala, Titt el, Faktor. Góly víťazov: Maixner 2, Chytil 1. Z 11 m: Tomaschek, Maixner a Lancz. Prizeralo sa 3 000 divákov. Matičný Pribinov pohár sa hral pre nedostatok termínov až 4. decembra 1994 v Humennom.

Slovan bol víťazom ligy i pohára, a tak hral s pohárovým fi nalistom, Tatranom Prešov. Vyhral 2:0 pred 2 820 divákmi gólmi Faktora. Zostava: Molnár (85. Trančík) – Zeman,  Chvíla, Pecko (58. Klinovský), Tomaschek – Faktor, Nigro, Kinder, Demo – Maixner (46. Lancz), Timko (68. Rusnák). Slovan hral hneď prvý rok vo dvoch medzinárodných pohároch. Nezaradili ho však medzi majstrov, ale do Pohára UEFA. Výsledky: Predkolo: FC Portadown – Slovan 0:2 a v odvete pre Slovan 3:0. Prvé kolo: Slovan – FC Kodaň  1:0 a 1:1. Druhé kolo: Slovan – Borussia Dortmund 2:1 pred 16 000 divákmi. Borussia – Slovan 3:0 pred 30 000 divákmi. Zostava Slovana: Molnár – Stúpala, Tittel, Zeman, Soboňa – Rusnák, Tomaschek, Nigro (71. Faktor), Kinder – Maixner (58. Pecko), J. Timko. Výsledky Slovana v Interpohári: Admira/Wacker Viedeň 3:0 doma, Servett e Ženeva 1:2 doma, Slavia Praha vonku 4:2, Bröndby IF vonku 1:1. Slovan vyhral svoju skupinu. Zahrali si: Molnár, Kakaš – Zeman, Titt el, Chvíla, Kinder, Stúpala – Soboňa, Lancz, Pecko, Tomaschek, Nigro, Demo, Juriga, Klinovský – Faktor, Slovák, J. Timko, Š. Rusnák, Maixner, Mužlay. Tréner: D. Galis.

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.