Úvod Klub História 1943 - 1968 - Ani tretí titul neunikol

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1951 Ani tretí titul neunikol

Získať titul majstra ČSR do tretice, to je už problém aj pre veľké mužstvá. Rokmi sa totiž vytráca nadšenie, samozrejme pribúdajú roky, najmä starší hráči odchádzajú, káder treba doplňovať. Keďže belasí mali dobrú základňu, čo ukázali úspechy dorastu i B-mužstva, spoliehali sa tentoraz najmä na svojich. Lenže obohraná bola najmä kostra mužstva a mladí svojich majstrov nevytláčali zo zostavy razantne. G. Šimanský navyše odišiel do Prešova a ako náhrada prišiel M. Benedikovič z Trnavy, teda záložník za útočníka. Tréner J. Šťastný mal potom viac starostí so zostavením útoku než obrany a zálohy. Mužstvo získalo aj gymnastického trénera G. Hermanna, zdalo sa byť pohyblivejšie, ale na výsledkoch sa to neprejavovalo, preto po polroku bol s experimentom koniec. Ba funkcie zbavili trénera Šťastného.

Zostava prestala byť stabilná a menila sa prakticky v každom kole. Aj nový tréner K. Bučko hľadal tých najlepších, ale s prieskumom nebol spokojný, hoci dával dosť možností mladým hráčom, ktorých dobre poznal z dorastu. Mužstvo sa objavilo na prvom mieste tabuľky na jar iba raz a v jeseni dvakrát, až v predposlednom a poslednom kole. Nakoniec to dobre dopadlo, hoci sa to v závere podobalo minulému ročníku. Pred posledným kolom mal NV 32 bodov, rovnako ako Dynamo Košice a len o bod zaostávala Sparta ČKD Praha.

V poslednom kole belasí remizovali doma so Škodou Plzeň 1:1, Košice však hrali doma s Prešovom iba 0:0 a hoci Sparta vyhrala doma nad Ostravou 3:2, nestačilo jej to. Bratislavčania mali opäť najlepší pomer gólov. Ich bilancia bola takáto: 26 16 3 7 62:35 35. Sparta mala skóre 64:37 a skončila druhá. Rozhodovalo sa vlastne do posledných sekúnd.V zápase NV – Plzeň unikol totiž Svoboda, šiel sám proti Reimannovi, prekonal ho, ale lopta pomerne pomaly narazila na žrď. Boli to nervy pre všetkých prítomných. Najčastejšia zostava majstra: Reimann – Venglár, Vičan, Steiner – J. Gögh, Benedikovič – Laskov, Malatinský,Tegelhoff , Baláži, V. Hlavatý. Do kádra ešte patrili: Plško,Ružovič, Hložek, L. Steiner, Kadlec, V. a F. Skyva, Ujváry, Cimra, Záleský, Fillo, E. Arpáš, Greššo. Len Malatinský so 14 gólmi sa už zapísal medzi najlepších strelcov.

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.