Úvod Klub História 1943 - 1968 - ŠK Bratislava sa mení na Sokol NV Bratislava

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1948 ŠK Bratislava sa mení na Sokol NV Bratislava

Veci sa začali v roku 1948 komplikovať po získaní jesenného ligového primátu. Z nejasných dôvodov necestoval na zájazd do Turecka Ladislav Kubala. Namiesto toho, aby sa zapojil do zimnej prípravy pred jarnou ligovou odvetou, zdržiaval sa v Budapešti. Až prišla správa, že ochorel na žltačku. Dostavil sa však nečakane až na ligový zápas 3. kola proti Sparte na Tehelnom poli. Po víťazstve 5:2 nad ŠK Žilina a prehre v Košiciach 0:2 to bol kľúčový zápas na udržanie si postavenia na čele tabuľky. Tréner Sneddon len kvôli Kubalovi zmenil zostavu, ktorá bola podľa daného kádra optimálna: Reimann – Venglár, Vičan, Hinduliak – Baláži, Pokorný – Šimanský, Kubala, Laskov, Schubert, Danko. Kubala hral namiesto mladého Arpáša, Emila. Starý Arpáš, Ján, zvaný Arara, sa v apríli vrátil z turínskeho Juventusu domov bez toho, aby to na mieste oznámil vedeniu klubu v čierno-bielych dresoch. Až z Bratislavy mu to telefonicky, myslím, objektívne vysvetlil: „Nehnevajte sa, páni, na mňa, ale ja som pristarý na to, aby som hral za Juventus...“ ŠK Bratislava so Spartou prehral 0:1, potom v Prahe s Bohemiansom utrpel debakel 0:5 a striedal víťazstvá s prehrami. Skončil na 3. mieste tri body za Spartou a Slaviou.

Kubala zohral proti Sparte svoj posledný ligový zápas v belasom drese, zúčastnil sa ešte na zájazde do Belgicka, Francúzska a Luxemburska a opustil Bratislavu. V médiách sa objavovali správy o tom, koľkými státisícami forintov ho lákajú do toho alebo onoho budapeštianskeho klubu. Nakoniec sa stal hráčom Vasasu a tvoril s Ilovszkým údernú pravú stranu útoku. Odrazu sa v júli objavil v drese Vasasu na Tehelnom poli v zápase proti Sokolu NV Bratislava (už v máji sa v rámci zjednotenia telesnej výchovy ŠK Bratislava zlúčil so Závodným klubom Národného výboru a keďže zlučovanie sa konalo na báze Sokola, vznikol teda Sokol NV Bratislava) a spolu s Mórem prispel gólom aj on k víťazstvu nad svojím nedávnym klubom 2:0.

Nedôstojný Sneddonov koniec

V ŠK Bratislava sa snažili vinu za nezískanie titulu majstra zvaliť na trénera Sneddona. On preto už v apríli pomýšľal na odchod. Necestoval napr. na ligový zápas do Plzne, kde belasí prehrali 1:2. Prehralo sa aj doma so Slaviou 1:2, takže potom víťazstvá 3:0 v Trnave a 5:2 nad Čechie Karlín nestačili ani na konečné 2. miesto. Vtedy sa vedenie zháčilo a začalo so Sneddonom rokovať. Škót im otvorene do očí povedal: „Nemohol som samostatne rozhodovať o mužstve ako na jeseň, keď sa nám podarilo obsadiť prvé miesto...“ Čoskoro nato dal výpoveď a 10. augusta odcestoval do vlasti. Ešte predtým sa na bankete v pezinskej vinárni v tom najlepšom s Bratislavčanmi rozlúčil. To už dávno vedel, že s ním na zájazd do Mexika nerátajú... 

Cenné prestupy pred Mexikom

V ŠK Bratislava sa už naplno rozbehli prípravy na tento epochálny zájazd. Vo výbore a aj tréner Jim Šťastný, ktorého poverili viesť mužstvo za Sneddonovej neprítomnosti, cítili, že mužstvo treba na zájazd posilniť. A tak sa lanári rozbehli po republike a hľadali vhodných hráčov a získavali podpisy na prestup. Len v pražskej Slavii si vytypovali Bicana, Hemeleho, Kocourka a Hlaváčka, Prošovského z Košíc, Pažického zo Žiliny a Malatinského z Trnavy. V trénigovom procese skúšali brankára Jarolíma Hubeka zo Zohora, Jurkoviča zo Sv. Jura, Fechtera z Rače, Jajcaja z Pezinka, 16-ročného Júliusa Kováča z ŠK Zámok, ale aj Zamastila a Ružičku z Pardubíc, na listine sa skveli aj mená Preisa z Čechie Karlín a Chytilíka z Olomouca. Nakoniec sa len sedemnásť hráčov pomestilo na veľmi skromnú listinu, ohraničenú manažérom zájazdu: Reimann, Hubek, Venglár, Hinduliak, Ružovič, Uram, Pokorný, Vičan, Karel, Baláži, Kaiml, Danko, Šimanský,Malatinský, E. Pažický, Preis, Schubert. Skromné bolo aj vedenie: hlavný vedúci L. Nedbálek, technický vedúci K. Gross, tréner F. Daučík. Nijaký asistent trénera, lekár ani masér, hoci mužstvo čakalo v Mexiku osem ťažkých zápasov v náročnom, prevažne vysokohorskom prostredí a jedno stretnutie v Chicagu v USA.

Tu sú výsledky: Atlanta 2:0 (1:0), góly: Schubert, Uram Vera Cruz 5:3 (5:0), Šimanský 3, Preis 2 Oro 0:0 Atlas 0:2 (0:0) Guadalajara 3:0 (1:0), Preis, Šimanský, Malatinský Marte 4:2 (1:2), Šimanský 2, Danko, Malatinský Asturia + Espaňa 5:0 (4:0), Schubert 3, Preis 2 FC Leon 2:2 (2:2), Malatinský 2 All Stars Chicago 6:1 (1:0), Schubert 3, Šimanský 2, Malatinský Strelcom zájazdu bol Šimanský s 8 gólmi, ďalej Schubert  7, Malatinský a Preis po 5, Danko a Uram po jednom. Veľkým záporom zájazdu však bolo natoľko vážne zranenie Karelovho kolena hneď v prvom zápase, že sa už nikdy v belasom drese neobjavil.

Nemožno obísť ani značné ťažkosti s uskutočnením takého náročného celomesačného zájazdu do ďalekej futbalovo neznámej krajiny. Dva dni pred odletom výpravy sa predsedníctvo Odboru kopané ČOS rozhodlo zájazd nepovoliť a dalo to klubu na vedomie telegramom. V sekretariáte bratislavského klubu telegram uviazol v nejakej zásuvke, výprava odletela a o zákaze turné sa dozvedela až po návrate. Aj také začali byť pomery po februárových zmenách v česko-slovenskej spoločnosti.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.