Úvod Klub História 1919 - 1942 - Profesionalita v mužstve a Čambalova slávna séria

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1932 Profesionalita v mužstve a Čambalova slávna séria

I. ČsŠK s profesionálnymi hráčmi

Na mimoriadnom valnom zhromaždení 30. Novembra 1932 sa členovia I. ČsŠK Bratislava počtom hlasov 36:10 rozhodli pre zavedenie profesionalizmu v A-mužstve. Predseda klubu Július Murgaš a šéf futbalu Július Slabej vyhlásili, že klub je vážne ohrozený a hľadá východisko tam, kde ho iné kluby už našli. Ladislav Nedbálek vysvetlil podmienky prechodu a záväzok, že klub bude mať najmenej jedenásť profesionálov s platom 400,– korún mesačne a k dispozícii 26-tisícovú garanciu. „Profesionalizmus u nás ubíja,“ zareagoval na historickú udalosť denník Slovenská politika...

Čambal začal slávnu sériu

Na listinu reprezentantov ČSR sa v roku 1932 zapísal ďalší Bratislavčan Štefan Čambal, ktorý už nosil dres pražskej Slavie. Svoju slávnu sériu 22 zápasov začal 22. mája 1932 v Prahe zápasom s Rakúskom 1:1 v tejto zostave: Plánička – Burgr, Čtyřoký – Košťálek, Čambal, Krčil – Junek, Svoboda, Silný, Nejedlý, Zosel. Onedlho na jej vrchole bol kľúčovou postavou mužstva ČSR na majstrovstvách sveta v roku 1934 v Taliansku, kde mu na hruď zavesili striebornú medailu! Výber Bratislavy zohral dva ťažké medzimestské zápasy, pretože súperi prišli so silnými zostavami. Prahu 22. mája tvorila kombinácia Slavie a Viktorie Žižkov a tá nestačila na víťazstvo. V mužstve Bratislavy nastúpili siedmi hráči I. ČsŠK, ale gólom sa vyznamenal len Šoral, dva strelil Müller z Ligeti SC a jeden Fürst z VAS-u. Víťazstvo 4:3 (1:1) zmierňovali Pruša, Hruška a Zajíček.

Ešte viac si dali na zostave záležať v Budapešti, žiarili v nej Sárosi, Kalmár, Lázár, Táncos, Avar a Jakube Pál, ktorý k víťazstvu 5:2 (3:2) prispel tromi gólmi, po jednom zaznamenali Avar a Kalmár. Vo výbere hlavného mesta Slovenska sa prvý raz predstavil František Masarovič, získaný z trnavského Rapidu, a to hneď aj gólom, druhý strelil Bulla. Mimoriadne potešili dorastenci Bratislavy už na začiatku sezóny 20. marca. V predzápase stretnutia Rakúsko – Taliansko vo Viedni sa im podaril husársky kúsok, keď vyhrali nad Viedenčanmi 2:1 (1:1). Pred Hubekom v bránke hrala obrana Borbély-Malinovský, záloha Batelka, Ménessy, Kubovič a útok Puha, Hofmann, Porubský, Rado, Csery, teda štyria z I. ČsŠK Bratislava, navyše striedal Janíčkovič. Z budúcich belasých Rado vyrovnával a Porubský strelil víťazný gól!

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.