Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý titul majstra Slovenska

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1921 Prvý titul majstra Slovenska

V roku 1921 sa rozhodlo, že sa uskutočnia prvé futbalové majstrovstvá ČSR. Do života už uviedli všetky slovenské župy ČSSF – prvá vznikla 20. februára 1920 z iniciatívy Josefa Beneša, ktorý sa okrem svojej úspešnej hráčskej a trénerskej kvality v I. ČsŠK Bratislava vyznamenal aj ako šikovný funkcionár. Pre bratislavský klub to bola veľká výzva a výbor robil všetko, aby jeho futbalové mužstvo vystupovalo v šampionáte dôstojne a čo najdlhšie. Z organizačnej stránky sa o to vzorne staral Alois Sedláček. Už vo februári 1921 získal pražskú Slaviu na prvý riadny zápas s I. ČsŠK Bratislava do Petržalky. Skončilo sa to čestnou prehrou 2:4 (1:4). Tlač neuverejnila ani pamätihodné zostavy, ani strelcov gólov...

Popularita Bratislavčanov však naďalej rástla výkonmi a výsledkami s celým radom domácich i zahraničných klubov. Kľučku od dverí kabín na petržalskom ihrisku si hojne podávali najmä viedenské mužstvá. Majster II. ligy Ostmark odišiel s prehrou 0:6, prvoligová Hertha i Rudolfshügel SC boli spokojní s prehrou 1:2 a Simmeringer SC si cenil remízu 1:1. A došlo aj k prvému stretnutiu s budapeštianskym klubom FTC (neskôr Ferencváros). Výsledok 1:1 sa pokúsil opraviť kapitán mužstva ešte aj vo svojej výročnej správe na valnom zhromaždení na víťazných 2:1. Strelcom tej turíčnej nedele bol Barták. V druhom polčase vyrovnal na spomínaných 1:1, ale strelil aj svoj druhý gól, lenže takou prudkou strelou, že lopta pod brvnom prekĺzla do siete, roztrhla ju a vyletela von. Rozhodca to nezbadal a gól nezaregistroval...

Toto sa už udialo po návrate I. ČsŠK Bratislava z jeho historicky prvého zájazdu ďalej od vlasti – v máji 1921– do Švajčiarska. Bol pomerne úspešný: Servett  Ženeva 2:3 a 1:1, Blue Star Zürich 1:1 a 2:1. Strelcov gólov bolo po rokoch obťažné hľadať vo švajčiarskych novinách, do vtedajšej bratislavskej tlače sa dostal len Bartákov vyrovnávajúci gól pri nerozhodnom výsledku v Ženeve. Výprava I. ČsŠK Bratislava bola nebezpečne skromná, našťastie, všetci aktivisti mohli v dobrom zdraví odohrať všetky štyri zápasy: Leichmann – Pechar, Reichardt – Pech, K. Strejček, Wiesner – Epstein, Ulrich, Beneš, Zd. Blažek, Dočkal. Ostatných hráčov prichádzajúcich do úvahy, neuvoľnili zamestnávatelia...

Na jeseň 1921 bohatý program pokračoval. Ešte v auguste využil tajomník Sedláček kotvenie anglickej riečnej lode v bratislavskom prístave, zistil, že sú medzi „námorníkmi“viacerí futbalisti a dohodol zápas. British River Flotille inkasovala osemgólový prídel. Potom už nasledovali len vážne zápasy. Najstarší viedenský klub First Vienna vyhral v Petržalke 2:1, ale nečakane úspešne sa skončilo prvé vystúpenie na českej pôde – víťazstvom 3:2 nad SK Pardubice. SK Prostějov prišiel do Petržalky odčiniť aprílovú prehru 1:2 a podarilo sa mu vyhrať 3:2. V tomto na zápasy pestrom septembri zavítal na pravý breh Dunaja prvý taliansky klub, a to hneď vicemajster FC Bologna, inak aj premožiteľ majstrov svojich krajín Realu Madrid 3:2 a Servett e Ženeva 2:1. Taliani štartovali v ČSR prvý raz vôbec po prvej svetovej vojne a potvrdili svoje kvality víťazstvom 2:1, keď čestný výsledok gólom sformoval Barták. V októbri pricestoval aj prvý turecký klub, dnes už veľmi známy a populárny Galatasaray. Vtedy síce nič neznamenal (prehral v Norimberku 0:6, v Prahe so Spartou 0:12), ale pri tejto atrakcii sa I. ČsŠK spojil s maďarským PTE a vyhral 4:2 (2:0), keď góly dávali „eškári“ Blažek, Reichardt, Maszlonka a prinútili Turkov dať si aj „vlastenca“.

Desať gólov v sieti „eškára“ Leichmanna

Slovenské mužstvo sa svedomite pripravovalo na nadchádzajúce zápasy o župné body a prípadný ďalší postup v boji o prvý titul majstra ČSR v roku 1922. Prejavilo sa to aj na výsledkoch v zápasoch s bratislavskými Maďarmi: PTE 7:1 a 3:0, Ligeti SC 4:1 a 6:0, PMTK 1:0, nad židovským Makkabea SC 4:0, ale aj na víťazstvách 3:1 nad KAC Košice alebo 6:1 nad ČsŠK Užhorod. Spokojný bol aj pokladník, keď na Slaviu Praha bolo zvedavých 2461 platiacich divákov, na Ferencváros rekordných 2880 v tom roku. Úvodom do zvedavo očakávaného „majstrovského“ roku 1922 malo byť pomaly už tradičné stretnutie s pražskou Slaviou. Skoro k nemu ani nedošlo, lebo v Prahe si odrazu zmysleli, že v januári sa stretnú vybrané mužstvá najsilnejších žúp krajín, teda Stredočeskej a Západoslovenskej. V Prahe očakávali najviac hráčov z I. ČsŠK Bratislava, ktorý si už získal dobré meno vo futbalových kruhoch za riekou Moravou. V Bratislave to jednak podcenili a jednak mužstvo už takmer tri mesiace netrénovalo. A tak do Prahy cestoval len ochotný brankár Leichmann s hráčmi bratislavskej Slávie a 23. pešieho pluku. Blamážna nálož desiatich gólov mala dohru vo vysokej pokute 1 500 korún chudobnému klubu a jeho bojkotu českými. Vedenie župy dosiahlo aspoň odvolanie bojkotu s prísľubom, že I. ČsŠK Bratislava prvý raz vystúpi v Prahe proti Slavii. Debut sa nevydaril, i keď prehra 0:3 nebola až taká zlá.

Za prvým titulom majstra Slovenska

Podľa hracieho systému prvých majstrovstiev ČSR sa o titul začalo hrať v rámci župy. V jednokolovej súťaži nebolo pre I. ČsŠK Bratislava nijakým problémom získať prvenstvo bez straty bodu a so skóre 18:2 v konkurencii Slávie Bratislava, ŠK Nitra, ŠK Trnava a TŠS Trnava. Tak sa prebojoval do slovenského záveru so stredoslovenským majstrom Sláviou Banská Bystrica a východoslovenským AC Spišská Nová Ves. Určitou výstrahou bola trpká skúsenosť z predchádzajúceho roku v Banskej Bystrici, kde sa fi nále malo konať. Na Slovensku sa v roku 1921 hralo o krásny strieborný pohár, ktorý venovali pražské noviny České slovo. V semifi nále sa zrodila senzácia – Slávia Banská Bystrica priam rozdrvila vysoko favorizované bratislavské mužstvo 4:0! V slovenskom fi nále župných víťazov v septembri 1922 najprv Bystričania zdolali Spišiakov na ich ihrisku 2:0, ale doma v rozhodujúcom stretnutí podľahli I. ČsŠK Bratislava po urputnom boji 1:2.

Na hradeckej prekážke len prehry

Bratislavčania získali tak právo pokračovať v boji o prvý titul majstra ČSR a za súpera dostali SK Hradec Králové. Tentoraz sa z výstrahy nepoučili. Na jar totiž ešte nemohli vedieť, že v rozhodujúcej fáze šampionátu budú mať za súpera práve Hradčanov s určitou výhodou, že to bude až v treťom kole. Ale v záujme vyskúšať si sily so zdatnejším súperom, než im ho môže poskytnúť futbalová konkurencia na Slovensku, prijali hradeckú ponuku na dva zápasy. Na jar s víťazom Východočeskej župy na jeho pôde prehrali 2:5 a pred jeseňou v bratislavskej odvete 0:2. SK Hradec Králové medzitým svoju suverenitu potvrdzoval aj v šampionáte. V l. kole rozdrvil v Brne SK Židenice 6:1 a v druhom doma Viktoriu Plzeň 8:0. V treťom kole 20. novembra privítali Hradčania bratislavské mužstvo na svojej povestnej škvare, trochu ho podcenili, dovolili mu ujať sa vedenia, ale napokon si víťazstvom 4:2 zabezpečili postup do fi nále proti pražskej Sparte na Letnej, kde prehrali 0:7. Pre vážnosť tejto súťaže hodno spomenúť zostavu I. ČsŠK Bratislava: Šiška – Pechar, Reichardt  Kaulich, Karel Strejček, Dočkal – Dobiáš, Sláva Strejček, Ptáček, Maszlonka, Dron.

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.