Úvod Správy Tehelné pole #7 História Tehelného poľa: Pomalý koniec starnúceho obra (2000 - 2013)

#7 História Tehelného poľa: Pomalý koniec starnúceho obra (2000 - 2013)

Prinášame siedmy a zároveň záverečný diel seriálu o histórii štadióna na Tehelnom poli.

Pri príležitosti návratu na Tehelné pole vám prinášame seriál z histórie tohto slávneho štadióna. V siedmich dieloch postupne mapujeme jednotlivé obdobia histórie Tehelného poľa.

Obdobie rokov 2000 - 2013

Slovan Bratislava v roku 2004 po druhýkrát v histórii vypadol z najvyššej súťaže. Vyššie návštevy na Tehelné pole v tom čase prilákala najmä slovenská reprezentácia, ktorá na tomto štadióne odohrala úspešné kvalifikačné boje o účasť na majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku. Slovenskí futbalisti to dotiahli až do baráže, kde sa stretli so Španielskom. Postup sa síce vybojovať nepodarilo, ale diváci mohli na vlastné oči vidieť veľké mená svetového futbalu i domácu remízu 1:1 s favorizovanými Španielmi. Artmedia Petržalka v lete 2005 uštedrila na Tehelnom poli pamätný debakel 5:0 škótskemu Celticu Glasgow a na tomto štadióne odohrala aj zápasy skupinovej fázy Ligy majstrov proti Interu Miláno, Glasgowu Rangers a FC Porto.

V roku 2006 Slovan postúpil do prvej ligy a o tri roky neskôr vybojoval majstrovský titul. Fanúšikovia opäť ožili, tí najskalnejší vytvorili kotol na novej tribúne a návštevy začali znovu presahovať číslo desaťtisíc. Slovan si mohol zahrať aj európske poháre a znovu lákal davy divákov do hľadiska Tehelného poľa. V tomto období sa na „novej tribúne“ vytvoril povestný kotol, kde počas celého zápasu fandili tisícky priaznivcov a prezentovali sa nezabudnuteľnými choreografiami. Slovan stihol na Tehelnom poli odohrať zaujímavé súboje s Rapidom Viedeň, Zrinjskim Mostarom a najmä s Olympiakosom Pireus, ktorý do hľadiska Tehelného poľa prilákal vyše 20 000 divákov.

V roku 2009 sa na Tehelnom poli uskutočnila spomienka na 90. výročie založenia klubu, 40. výročie zisku Pohára víťazov pohárov a zároveň aj oslavy majstrovského titulu Slovana zo sezóny 2008/2009. Do Bratislavy vtedy na túto slávnostnú príležitosť zavítal taliansky SSC Neapol, ktorý vo vyrovnanom zápase zvíťazil tesne 1:0. Posledný reprezentačný zápas sa na Tehelnom poli odohral 14. novembra 2009 medzi Slovenskom a USA a úplne posledné stretnutie sa uskutočnilo 25. novembra toho istého roka. Slovan vtedy nastúpil vo štvrťfinále Slovenského pohára proti Myjave a po remíze 0:0 postúpil do semifinále. V júli 2013 sa začalo s búraním Tehelného poľa. Od augusta 2016 sa výstavbou nového štadióna začala písať nová história miesta, ktoré prinieslo Bratislavčanom i fanúšikom slovenského futbalu tisícky krásnych zážitkov a spomienok. Slovan Bratislava sa vráti domov na miesto, kde dosiahol svoje najvýznamnejšie úspechy.

 

V SERIÁLI HISTÓRIA TEHELNÉHO POĽA STE SI UŽ PREČÍTALI: 

#1 História Tehelného poľa: Zrod futbalovej bašty (1939 - 1945)

#2 História Tehelného poľa: Veľké zápasy prichádzajú (1945 - 1955)

#3 História Tehelného poľa: Najväčší futbalový stánok v republike (1955 - 1968)

#4 História Tehelného poľa: Tehelné pole v znamení titulov Slovana Bratislava (1968 - 1976)

#5 História Tehelného poľa: Dočasný ústup z pozícií (1976 - 1990)

#6 História Tehelného poľa: Tehelné pole opäť oslavuje (1990 - 2000)

Autor: Tomáš Černák

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Čo ešte prinieslo 172. derby?
Vstupenky budú v predaji výhradne online.
Informácia k zdravotnému stavu Kuca.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.