Úvod Správy Tehelné pole #6 História Tehelného poľa: Tehelné pole opäť oslavuje (1990 - 2000)

#6 História Tehelného poľa: Tehelné pole opäť oslavuje (1990 - 2000)

Prinášame šiesty diel seriálu o histórii štadióna na Tehelnom poli.

Pri príležitosti návratu na Tehelné pole vám prinášame seriál z histórie tohto slávneho štadióna. V siedmich dieloch postupne mapujeme jednotlivé obdobia histórie Tehelného poľa.

Obdobie rokov 1990 - 2000

Na Tehelné pole sa opäť vrátila pozitívna nálada, radosť z hry i výsledkov Slovana a desaťtisíce fanúšikov na tribúnach. Na svedomí to mala partia hráčov okolo trénera Dušana Galisa, ktorá sa podujala zosadiť z trónu majstrovskú Spartu Praha. Odmenou im boli nielen výborné ligové výsledky, ale i súperi zvučných mien v európskych pohároch. Tehelné pole tak malo možnosť privítať futbalistov Realu Madrid, Ferencvárosu Budapešť či AC Miláno. Ani tieto mužstvá však nedokázali prilákať rekordnú návštevu. Tá prišla na prekvapenie v ligovom stretnutí, ktoré sa odohralo 25. apríla 1992 a hosťom na Tehelnom poli nebol nik iný, než Sparta Praha. Na slovensko-český súboj o titul sa vtedy prišlo pozrieť okolo 43 000 divákov. Nikdy viac už na Tehelnom poli taká návšteva nebola.

Slovan toto derby síce prehral 0:3, ale majstrovský titul mu aj tak neunikol. Po poslednom ligovom kole s Vítkovicami sa definitívne stal federálnym majstrom za sezónu 1991/92 a nadšení fanúšikovia doslova zaplavili celý trávnik, aby oslavovali spolu s hráčmi. Sedemnásť rokov musel Slovan čakať na tento triumf a podľa toho vyzerali aj následné oslavy na Tehelnom poli. Na Tehelnom poli v tom čase vyrastal aj legendárny Peter Dubovský, ktorý sa svojimi futbalovými kvalitami i ľudskými vlastnosťami nezmazateľne zapísal do sŕdc fanúšikov. Peter Dubovský bol na Tehelnom poli dvakrát po sebe najlepším strelcom federálnej ligy a výrazne prispel aj k pamätnému titulu z roku 1992. 

V roku 1993 sa spoločný štát Čechov a Slovákov rozpadol a Slovan začal hrať slovenskú ligu, v ktorej prvé tri ročníky jasne dominoval. Dňa 20. apríla 1994 privítalo Tehelné pole prvýkrát slovenskú reprezentáciu, ktorá nastúpila proti Chorvátom a zvíťazila 4:1. O ďalšie veľké zápasy sa následne starali striedavo futbalisti Slovana i reprezentácie. Pamätnými zostali napríklad súboje Slovana s Borussiou Dortmund, FC Chelsea či ligové derby so Spartakom Trnava, na ktoré prišlo vyše 22 000 divákov. Slovenská reprezentácia zohrala na Tehelnom poli víťazný kvalifikačný zápas proti Českej republike. V roku 2000 sa tu uskutočnil aj finálový zápas majstrovstiev Európy do 21 rokov medzi Talianskom a Českou republikou.

 

V SERIÁLI HISTÓRIA TEHELNÉHO POĽA STE SI UŽ PREČÍTALI: 

#1 História Tehelného poľa: Zrod futbalovej bašty (1939 - 1945)

#2 História Tehelného poľa: Veľké zápasy prichádzajú (1945 - 1955)

#3 História Tehelného poľa: Najväčší futbalový stánok v republike (1955 - 1968)

#4 História Tehelného poľa: Tehelné pole v znamení titulov Slovana Bratislava (1968 - 1976)

#5 História Tehelného poľa: Dočasný ústup z pozícií (1976 - 1990)

 

Autor: Tomáš Černák

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Ako hrali naši mladíci?
Ikona slovenského futbalu sa teší z druhého majstrovského titulu s ŠK Slovan.
Lukáš Pauschek získal v sobotu 7. titul majstra Slovenska, čo sa zatiaľ ešte nikomu nepodarilo! Všetky má so Slovanom.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.