Úvod Klub História 1993 - 2008 - Už tretí slovenský titul

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1996 Už tretí slovenský titul

V Slovenskej futbalovej lige bol Slovan stále neohrozený, hoci v ňom a okolo neho bol veľký pohyb a zmeny. Boli to také roky. Nové podmienky profesionalizmu chcel kdekto využiť, odísť, prestúpiť. Lenže nebolo veľmi kam. Z futbalu sa však vytrácala radosť, bola to iba robota a diváci to cítili. Tretí rok sa už hralo rovnakým spôsobom a systémom, no ozývali sa hlasy na rekonštrukciu súťaže, najmä jej rozšírenie.

Poďme však k Slovanu. V priebehu troch rokov zohral 96 zápasov a iba päťkrát prehral, takú mal prevahu. V ročníku 1995/96 sa najmä na začiatku, pre veľa zmien, objavili aj starosti, a tak sa tréner Galis vrátil, aby A. Dragúňa po krátkom čase vymenil. Nevydržal sa z tribúny nečinne pozerať, keď to nešlo podľa jeho gusta. Priemerné návštevy v lige boli okolo 4 000. Najviac divákov prišlo na zápas Trnava – Slovan, a to 20 318, najmenej na Lokomotíva – Prievidza (504). Nebol to veľmi kvalitný ani atraktívny ročník. Slovan vyhral pred 1. FC Košice o 10 a pred Trnavou o 15 bodov. Priemerné návštevy mal 5 494 divákov. Vráťme sa však na začiatok. Hovorilo sa o príchode Helbicha, Leitnera, Banjiru zo Zambie, Francisa z Anglicka, Gargu z Talianska, Lazi z Alžírska, ale nič z toho nebolo. Objavil sa len Gomes z Brazílie. Samozrejme, okrem domácich, ktorí hrávali potom málo: Boskovič, Kravárik, Láclavík, Talajka, Čerňanský a zo zahraničia Berisha. Odísť chceli Nigro, Stúpala, Chvíla, Lancz, ale nebolo veľmi kam. Iba Turci z Istanbulsporu si zobrali Zemana. Bolo veľa zmien i popletených hláv a zrazu, po prehre v Košiciach s Lokomotívou 0:1 a remízach v Prievidzi 0:0, Trnave 1:1, v Prešove 0:0 a B. Bystrici tiež 0:0, bol Slovan po desiatom kole na siedmom mieste! Galis prišiel ratovať a dotiahol to na slušnú jesennú bilanciu: 16 10 5 1 40:10 35. Potom už mužstvo neprehralo 28 zápasov za sebou a ligu jasne vyhralo. Na konci bolo všetko ešte výraznejšie: 32 22 9 1 79:20 75. Zrodili sa aj viaceré výrazné výsledky: Slovan – Dun. Streda 7:1, Nitra 6:1, Prievidza 5:0, Prešov 4:0, B. Bystrica 5:2, Trnava 3:0. Oporami v mužstve boli brankár L. Molnár, libero Tittel, v zálohe Tomaschek, Nigro a Faktor, no spoľahnúť sa dalo aj na Jurigu, Slováka a Demu. Viacerými víťaznými gólmi prispel po svojom zranení Maixner, ale aj Sz. Németh, Gomes a Tittel si splnili svoje strelecké povinnosti. Hráči boli väčšinou reprezentanti Slovenka, tam zbierali skúsenosti a v belasom ich uplatňovali, čím získali pred ostatnými účastníkmi jasný náskok.

Všetko teda išlo hladko a hoci sa radoval aj tréner D. Galis, často si zavzdychal. Domácich víťazstiev mal dosť a stále pomýšľal, ako sa presadiť v Európe. Žobronil posily, žiadal hráčov, aby neodchádzali, ale vlne voľnosti a nedostatku finančných zdrojov nebolo možné zabrániť. 1. FC Košice a Trnava iba čakali, kedy Slovan zakolíše, aby sa tiež mohli priživiť na koláči úspechov. Ten čas pomaly prichádzal. D. Titt el a R. To maschek 31, I. Demo 30, L. Pecko, Ľ. Faktor, J. Juriga 28, Sz. Németh 28, S. Slovák 26, F. Gomes 24, V. Kinder, J. Mužlay 23, T. Stúpala 19, F. Nigro 17, M. Soboňa 16, Š. Maixner 14, Š. Rusnák 11, P. Boskovič 6, P. Kravárik 3, M. Láclavík, B. Berisha 2, R. Talajko, M. Čerňanský, M. Zeman 1. Strelci: Sz. Németh 12, Gomes 10, Maixner 9, Titt el 8, Demo, Faktor, Slovák po 6, Rusnák, Tomaschek, Mužlay, Kinder po 3, Pecko 2, Soboňa, Z. Molnár, Nigro a Juriga po 1, štyri boli vlastné.  V tomto ročníku stále viedol klub Čaniga, Galisovi asistoval K. Jokl, lekárom bol MUDr. Jančár, vedúcim mužstva J. Černil. Predseda po lige povedal: „V tomto ročníku hralo azda najlepšie mužstvo z rokov, keď som bol predsedom. Za výsledkami je seriózna práca, hlavný však bol kolektív hráčov, vzťahy v ňom, no najmä futbalové umenie v zápasoch. Jeseň bola trochu zložitá, ale všetko sa na dobré obrátilo a skončilo sa radostne.“ Tréner D. Galis sa pridal: „Titul je pekným tromfom, ale uspokojiť by sme sa nemali. Stále tvrdím, že by sme sa mali dostať vyššie v Európe. UEFA nás hodnotí až na 101. mieste na kontinente. Preto by bolo treba mužstvo posilniť.“ Žiaľ, ostalo iba pri želaní, nemohli sme sa rovnať vyspelejším a dlho sa profesionalizmu a kapitalizmu rozumejúcim štátom, silným najmä ekonomicky. V jedenástke ligy podľa Športu sa zo Slovana objavili: Molnár, Pecko, Titt el, Kinder, Tomaschek a Juriga. V 18. ročníku ešte významnejšej ankety XI. roka, štvrtý raz čisto slovenskej, sa zo Slovana umiestnili: Molnár, Tittel, Kinder, Slovák, Tomaschek, Sz. Németh. Všetci v nej boli reprezentanti. Titt el, Tomaschek a Kinder boli medzi najlepšími už po štvrtý raz. Bola aj anketa o Najlepšieho hráča roka, v ktorej boli aj legionári. Druhý raz vyhral D. Tittel pred P. Dubovským (Oviedo), 5. Tomaschek, 12. Kinder.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.