V hre je záchrana slovenského ligového futbalu

Predčasné ukončenie ročníka 2019/20 by pre slovenský ligový futbal malo dlhodobé negatívne následky.

V slovenskom futbale rezonuje debata o tom, čo ďalej so sezónou 2019/20. Dohrať, alebo ju predčasne ukončiť? Postoj Slovana Bratislava je jasný – dohrajme sezónu. V opačnom prípade je v hre budúcnosť ligového futbalu ako takého a hrozia ďalšie dlhodobé problémy.

V rozhovore s generálnym riaditeľom Ivanom Kmotríkom ml. prinášame konkrétne argumenty, prečo je správne dohrať súťaž.

Aký je postoj Slovana Bratislava k tomu, čo ďalej so sezónou 2019/20?

Nevidíme dôvod na predčasné ukončenie najvyššej súťaže. Vďaka vládnym opatreniam a zodpovednému prístupu ľudí patrí Slovensko medzi krajiny s najnižším počtom nakazených a aj klesajúci trend počtu denných prípadov signalizuje, aby sme sa rozprávali o postupnom návrate ligového futbalu, nie o jeho zrušení. V okolitých krajinách ako Česko, Poľsko či Rakúsko, kde je prípadov násobne viac ako na Slovensku, už majú plány a konkrétne termíny na opätovné rozbehnutie líg. Navrhovať v tejto situácii ukončenie našej najvyššej súťaže je nesprávne zo športového, ekonomického, fanúšikovského hľadiska, z pohľadu záväzkov voči partnerom a sponzorom i vo vzťahu k UEFA, ktorej jednoznačným zámerom je dohratie súťaží. Sme jednoznačne za dohratie sezóny.

Je teraz v hre aj budúcnosť slovenského ligového futbalu?

Keď niektoré kluby hovoria, že niečo ušetria predčasným ukončením súťaže, tak v dlhodobom meradle stratíme všetci oveľa viac. Ligu musíme opäť rozbehnúť, v hre je záchrana ligového futbalu ako takého. V rámci ÚLK prezentujeme jasné stanovisko dohrať súťaž, sme o tom ochotní diskutovať a hľadať riešenia. Nevidíme však dôvod debatovať o ukončení ligy.

UEFA vyzvala ligy, aby dohrali sezónu a uvoľnila júnové, resp. júlové termíny. Na neskoršie mesiace roka 2020 posunula začiatok novej edície pohárových súťaží. Čo tieto kroky znamenajú pre slovenskú súťaž?

My ako Slovan rešpektujeme výzvu UEFA a vzhľadom na situáciu na Slovensku nevidíme jediný argument, prečo by sme mali ligu ukončiť. UEFA dala jasný signál a ak by si slovenské kluby pretlačili zrušenie súťaže, pričom v stredoeurópskom regióne by sa napriek horším číslam nakazených hralo, tak prichádza otázka, či vôbec budeme vpustení do európskych pohárov. Náš futbal by dostal ďalšiu veľkú ranu, z ktorej by sme sa už nemuseli spamätať. Netreba zabúdať, že UEFA povedala, že súťaže môžu byť ukončené len na základe vyššej moci, t.j. po prípadnom rozhodnutí vlády. V Európe zatiaľ nemáme prípad ukončenia súťaže bez predchádzajúceho zásahu štátu a verím, že Slovensko nebude negatívnym príkladom. Slovenské kluby hovoria o pomoci od UEFA, na druhej strane niektoré kluby idú proti jej výzve dohrať ligu. Neviem ako si chcú kluby pomôcť, keď nie sú ochotné pre to niečo urobiť.

Čo by dohratie súťaže znamenalo pre ekonomiku prvoligových klubov?

Som presvedčený, že plusy by prevážili mínusy. Niektoré kluby argumentujú nákladmi na hráčov, avšak hráči majú platné zmluvy, ktoré nemôžeme zrušiť na 2-3 mesiace a potom ich znovu obnoviť na začiatku novej sezóny. Naopak, obnovením súťaže by sme získali časť príjmov od partnerov či z televíznych práv a mali by sme lepšiu východiskovú pozíciu pri rokovaniach o partnerských zmluvách či televíznych právach pre novú sezónu. Ak by sa aj hralo zatiaľ bez divákov, tak vieme ponúknuť partnerom priestor na prezentáciu v televíznom prenose, a môžeme s nimi rokovať o spolupráci v novom ročníku. Pokiaľ teraz utlmíme ligu, tak odoženieme aj tých partnerov, ktorí majú záujem podporovať slovenské kluby aj v čase tejto krízy. Predčasné ukončenie ligy by z dlhodobého pohľadu uškodilo sponzoringu a imidžu súťaže.

Aký vývoj by mohol nasledovať v prípade, ak by sa liga zrušila?

Od klubov, ktoré žiadajú predčasné ukončenie ligy, sme nepočuli žiaden jasný ani reálny návrh ako následne začať nový ročník 2020/21 a pripraviť sa na európske poháre. Zrejme by sa stalo, že by sme sa v lete miesto zápasov venovali príprave a možno prípravným zápasom medzi slovenskými klubmi, ak by hranice zostali zavreté. Čiže podobné náklady, no žiaden produkt, žiadne príjmy, a miesto ligových duelov, kde by boli dodržané všetky bezpečnostné a hygienické normy, by sa hrali prípravné stretnutia, kde by mohlo byť náročnejšie zabezpečiť taký zdravotný štandard ako v normálnom zápase, ktorý podlieha jasným pravidlám. Z nášho pohľadu je tento scenár nezmyselný. Rovnako by klesla hodnota hráčov, keďže bez zápasov by ich športová forma išla dole a Slovensko by malo horšie postavenie na transferovom trhu, čo by zase bolo likvidačné pre kluby, u ktorých tvoria transfery podstatnú časť rozpočtu.

Je pravdepodobné, že by sa v prípade obnovenia ligy hralo bez divákov. Aký máte názor na tento scenár?

Samozrejme, všetci by sme najradšej hrali aj s fanúšikmi, no musíme rešpektovať nariadenia a aj od našich priaznivcov máme spätnú väzbu, že by privítali aj zápasy len v televízii, ale aby sa už konečne hralo. V ťažkých situáciách treba vedieť nájsť aj príležitosti. Televízie dnes nemajú prakticky žiadne priame prenosy zo športových podujatí. Návratom ligy by sme vedeli ponúknuť televíziám i ľuďom exkluzívny produkt, a ľudia unavení neustálymi správami o nákaze by konečne mohli myslieť na niečo iné. Diskutujme o tom, či môžeme rozšíriť ponuku priamych prenosov, hľadajme nové možnosti, čo môžeme pre ľudí spraviť aj v prípade, ak nebudú môcť byť na štadióne. Hľadajme riešenia a spôsoby ako ligu dohrať, nie výhovorky a zámienky, prečo ju zrušiť. V tejto ťažkej dobe je pozitívna emócia, ktorú by sme vedeli futbalom ponúknuť, to najviac, čo môžeme ľuďom dať.

Trenčín a Dunajská Streda verejne prezentovali, že ligu treba predčasne ukončiť. Môžete sa vyjadriť aj k ich argumentom?

Nerád sa vyjadrujem k situáciám v iných kluboch, avšak tieto snahy a vyjadrenia sa dotýkajú celej ligy, čiže priamo aj nás. Musím preto zareagovať. Trenčín nepostúpil do hornej šestky, stavia štadión a musí hrať v Žiline, čo predstavuje finančnú záťaž. Myslím si, že práve preto počúvame z ich strany slová o predčasnom ukončení súťaže, keďže v spodnej šestke už nemôžu hrať o špičku, plus musia hrať v Žiline. Je však nepochopiteľné, že tým, čo v danej chvíli možno vyhovuje jednému klubu, by sa mala riadiť celá liga. Určite nielen ja si kladiem otázku, či by sme podobné slová počúvali v prípade, ak by sa Trenčín prebojoval do hornej šestky. Z uvedených slov skôr vyplýva, akoby sa Trenčín snažil zakryť športový neúspech snahou o ukončenie ligy. Ostatné kluby nemôžu za to, že sa neprebojovali do nadstavby o titul, a nedáva im to mandát, aby vyvíjali snahu ukončiť súťaž, keď sa situácia v okolitých ligách a krajinách vyvíja úplne opačným smerom.

Dunajská Streda sa rozhodla tak ako sa rozhodla, poslali hráčov do zahraničia, k čomu ich však nikto nenútil a ostatné kluby by tým teraz nemali trpieť. V DAC majú európske ambície a myslím si, že aj pre nich bude lepšie dohrať ligu, aby mohli uspieť v Európe, čo by bolo prospešné pre celý slovenský futbal.

Taktiež je nepochopiteľné, ak by sa niektorý klub v lige snažil zachrániť tým, že by presadzoval predčasné ukončenie ligy. Zvlášť, keď nepočúvame žiadne argumenty, ktoré by sme už za posledné mesiace nepočuli, a viaceré kluby miesto hľadaní riešení a spôsobu, ako to zvládnuť, ponúkajú výhovorky ako to ukončiť. Je to teraz pre nich možno ľahšie, no obávam sa, že ak by k takému scenáru prišlo, aj tieto kluby, ktoré teraz volajú po ukončení ligy, by na to tvrdo doplatili. A to si nikto v Slovane nepraje, naopak, chceme, aby sa liga skvalitňovala a rástla.

Bude Slovan preferovať uvoľnenie licenčných podmienok a zachovanie dvanástich klubov v lige, alebo jej zúženie?

Kríza často ukáže zrkadlo. Teraz máme priestor na to, že ak majú kluby problémy zvládnuť účasť v najvyššej súťaži, tak to treba povedať. Namiesto ukončenia súťaže chceme otvoriť inú tému – a síce, či nebude lepšie hrať povedzme s desiatimi klubmi miesto dvanástich. Je otázne, či sme na Slovensku vôbec schopní udržať desaťčlennú súťaž, kde by sme sa nemuseli počas sezóny baviť o tom, ktorý klub má aké problémy. Určite radšej užšia, ale plne profesionálna súťaž, ako širšia, kde by sme skĺzli k poloprofesionálnemu fungovaniu.

Aké aktivity môže Slovan vyvinúť, aby sa liga dohrala?

Náš hlas v rámci diskusií v Únii ligových klubov je úplne jasný, podporujeme dohranie súťaže. V čase, keď Slovensko patrí ku krajinám, ktoré najlepšie zvládajú pandémiu, nevidím dôvod hovoriť o zrušení ligy. Oceňujeme aj iniciatívu samotnej ÚLK, ktorá tiež vyvíja úsilie, aby sa liga dohrala. Ponúkame konkrétne argumenty a riešenia. Pozrime sa aj okolo nás. Nielen v našom regióne, ale v celej Európe si uvedomujú dôležitosť dohratia sezóny a hľadajú riešenia. Tak sa spamätajme a zbavme sa neustáleho negatívneho myslenia a postoja, ako to nejde. Myslime aj na fanúšikov, a teraz nehovorím len o slovanistoch. Zvlášť v týchto ťažkých časoch je našou morálnou povinnosťou ponúknuť ľuďom pozitívnu emóciu, čo docielime tým, že vytvoríme plán na dohratie ligy a vrátime futbal minimálne prostredníctvom televíznych obrazoviek. Veríme, že zvíťazí zdravý rozum, a že sa už čoskoro budeme môcť opäť tešiť z futbalu.

Zdroj foto: TASR

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Názory trénerov po zápase Ligy majstrov UEFA 2024/25 Girona FC – ŠK Slovan Bratislava (2:0).
Dominik sa blysol chytenou penaltou kapitánovi Girony - Stuanimu.
Najbližšie nás v Lige majstrov čaká v novembri domáci zápas s Dinamom Záhreb.

Neprehliadnite

Zaži to najlepšie z historického okamihu! Vychutnaj si jedinečnú atmosféru prvého domáceho zápasu Slovana Bratislava v Lige majstrov proti Manchestru City.
Nový fanshop bude otvorený nasledovne:

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Nike

Hlavný partnerMain partner

Grafobal
Millioneo

Zlatí partneriGold partners

Intergroup
Grafobal Group
© 2024 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.