Úvod Správy Viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml. odpovedá na otázky fanúšikov

Viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml. odpovedá na otázky fanúšikov

Prinášame odpovede viceprezidenta Ivana Kmotríka ml. na otázky našich fanúšikov.

Prinášame odpovede viceprezidenta Ivana Kmotríka ml. na otázky našich fanúšikov.

Viceprezident Ivan Kmotrík ml. sa rozhodol odpovedať na všetky otázky fanúšikov, ktoré ste mohli položiť buď na sociálnej sieti Facebook, alebo prostredníctvom e-mailu. Otázky sme rozdelili do jednotlivých sekcií podľa ich obsahu. Pod otázkami nájdete vždy konkrétne odpovede na všetko, o čo ste sa v otázkach zaujímali.

                          

Fanúšikovia:

Otázky od fanúšikov:

Zdravím, ako plánujete pritiahnuť viac ľudí na štadión a našli ste spoločnú reč s fans?

Čo plánujete ponúknuť fanúšikom pre to, aby sa vrátili naspäť na štadión, respektíve či si nemyslíte, že by bolo na čase zo strany klubu urovnať a teda vynaložiť viacej úsilia o to, aby sa vrátili fanúšikovia na štadión (myslím kotol nie VIPčkarov) sám tréner sa totiž neraz v rozhovore vyjadril, že mu fanúšikovia chýbajú, a že by mal radosť ak by sa vrátili (táto otázka tu síce už padla viackrát no v inej forme). K tomu ešte dodám, že ste na dobrej ceste, začali ste robiť prenosy, rozhovory atď., čo je ako začiatok veľmi prijateľné.

Pán Kmotrík, chcelo by to fandenie komunikovať a spolupracovať s fanúšikmi a niečo na domácich zápasoch podniknúť, fanúšikovia aby sa na domácich zápasoch bavili a fandili dalo by sa? Ďakujem pekne.

Či plánujete/neplánujete po urovnaní vzťahov klub-fanúšikovia prispievať fanúšikom na nejaké ''materiály,'' tak ako to robia aj iné kluby. Myslím si že klub a fanúšikovia by mala byť spojená nádoba, a len vtedy môže byť klub úspešný, ak sa budú navzájom dopĺňať, ctiť a rešpektovať v rámci možností. Otázok by bolo aj viac ale toto bolo prvé, čo mi preletelo hlavou. Tak vopred ďakujem za odpovede.

Chcel som sa spýtať, na akej úrovni chystáte vstupné na novom štadióne? Myslím, že veľa ľudí mi dá za pravdu, že teraz je na kvalitu našej ligy predražené. Nechystáte odmenu za vernosť pre permanentkárov pri predaji permanentiek na nový štadión?

Budú si môcť permanentkári čo celý čas chodili na Pasienky vybrať prednostné miesto na novom štadióne ?

Kde ste pán Kmotrík kúpili to belasé sako? Zjavne mi neodpoviete, ale je štýlové.

Chcem sa spýtať ako si pán Kmotrík predstavuje dianie v klube a aká bude komunikácia s fanúšikmi lebo takto sa o česť klubu nehrá, ako hrajú teraz.

 

Odpovede Ivana Kmotríka ml.:

Každoročne organizujeme stretnutia s fanúšikmi, kde sa mali možnosť so mnou osobne stretnúť a porozprávať. Vždy som bol otvorený komunikovať s akýmkoľvek fanúšikovským zoskupením, či už menším alebo väčším a svoj postoj nemením ani v tejto situácii. Kedykoľvek som otvorený diskusii a hľadaniu spoločnej cesty. Veľmi dobre si uvedomujem, že v každom fungujúcom klube by mali byť fanúšikovské zoskupenia s klubom dve prepojené nádoby. Za najdôležitejšie považujem stále to, čo sa odohráva na ihrisku, a preto sa budeme snažiť našim potenciálnym fanúšikom a priaznivcom ponúknuť kvalitný futbal. Hlavným cieľom tohto úsilia je vytvorenie stabilnej fanúšikovskej základne, ktorá by mala naberať na sile v budúcej sezóne. Verím, že na konci budúcej sezóny budeme ako klub, tak aj fanúšikovia pripravení na príchod nového štadióna.

Sme ochotní participovať na rozvoji našej fanúšikovskej základne, s čím sú spojené aj finančné náklady na fungovanie a rozvoj. Určite mám k akejkoľvek podpore, či pomoci pre fanúšikovské zoskupenie kladný vzťah a ako som už spomínal, rád budem komunikovať s kýmkoľvek, kto bude mať záujem niečo na Slovane budovať.

Nemyslím si, že aktuálne ceny vstupeniek sú vysoké. Máme nastavené viaceré cenové kategórie vstupeniek a fanúšik si sám môže zvoliť, akú vstupenku a v akej cene si zakúpi. Dnes stojí najlacnejšia vstupenka 4 Eurá a pre dôchodcu alebo dieťa do 15 rokov iba 2 Eurá.
Cena vstupeniek na novom štadióne by sa mala najmä odvíjať od kvality nášho mužstva a samozrejme aj od komfortu, ktorý nový štadión bude fanúšikom ponúkať. Naším cieľom musí byť, aby sme presvedčili a postupne naučili našich  fanúšikov, že prísť na Slovan znamená ísť si pozrieť našich hráčov a nie hráčov súpera. Aby sme to dokázali, naši hráči musia podávať pravidelne také výkony, s ktorými sa fanúšikovia stotožnia, a potom im kedykoľvek prepáčia prehru alebo športový neúspech a ešte im aj za výkon a bojovnosť zatlieskajú.

Na nový štadión plánujeme odmeniť všetkých verných permanentkárov a našich stabilných fanúšikov, ktorí nás podporovali aj v tomto veľmi ťažkom období. Chystáme pre nich rôzne benefity, ako napr. prednostný výber miesta, zvýhodnená cena permanentky alebo súťaže.

Ďakujem J. Rád by som Vám napísal, kde som to sako kúpil, ale nebudem robiť prostredníctvom Slovanu reklamu odevnej značke, s ktorou klub nespolupracuje.

Ku komunikácii s fanúšikovskými zoskupeniami som sa už vyjadril, avšak, komunikáciu smerom k fanúšikom neustále posúvame vpred. Naša webová stránka je dennodenne aktualizovaná novinkami zo všetkých oblastí klubu. Pravidelne a čo najrýchlejšie informujeme fanúšikov o novinkách, snažíme sa poskytnúť množstvo rozhovorov, či už súvisiacich zo zápasmi alebo nie. Náš FB profil je najsledovanejší zo všetkých klubov na Slovensku a je neustále aktualizovaný. Pravidelne pridávame rôzne zaujímavé videá z kuchyne klubu cez našu Slovan TV na YouTube. Takisto sme zacielili aj na mladšiu generáciu a to prostredníctvom pravidelne aktualizovaného profilu na Instagrame. Od júla 2016 sme spustili tvorbu a odosielanie pravidelného predzápasového newslettra a štatistiky nám dokazujú, že je oň záujem. Bližšie k fanúšikom sa snažíme dostať aj novou súťažou „Ukáž, že si Slovanista“, aby sa fanúšikovia mali možnosť ocitnúť v priestoroch, kde sa bežný fanúšik nedostane a najmä mali možnosť sa stretnúť so svojím obľúbeným hráčom.

 

Akadémia (skauting):

Otázky od fanúšikov:

Ako pokračuje výstavba akadémie v Prievoze? Máte o akadémii ucelenú predstavu ako bude vyzerať alebo ostane v takom stave v akom je teraz (podľa mňa biedna hlavne ihriská hrboľaté a nekvalitné na napredovanie futbalových schopností). Skauting v podaní pána Holeščáka sa vôbec neosvedčil, čo s tým mienite robiť.

V akom (celkovom) stave je momentálne akadémia ? Bude sa ešte niečo dokončovať ? Z rôznych zdrojov sa dozvedám, že došlo len k "natretiu fasády". Taktiež počúvam, že časť juniorov hrá (oproti superhviezdam) za almužnu a chodí si privyrábať po brigádach alebo odchádza hrať horskú ligu do Rakúska.

Ako sa bude riešiť nedostatok tréningových plôch po odchode Slovana z Pasienkov, nakoľko Prievoz pre všetky tímy Slovana nebude stačiť.

Čo mienite robiť pre skvalitnenie skautingu, aby do Slovana opäť neprichádzali hráči, ktorí nemajú ani na slovenskú ligu?

Ako je na tom naša mládež? Kedy môžeme očakávať v A mužstve vlastných odchovancov?

A ešte by ma zaujímalo ci funguje skauting tu na západnom Slovensku v Bratislave a okolí. Ďakujem.

Taktiež, ako mnohých, ma zaujíma, v akom stave je juniorka. Keďže sa mi máli to "množstvo" informácií, ktoré o nej klub poskytuje. Aké sú vaše plány do budúcna čo sa týka juniorov? (prísun hráčov z nižších kategórií, skauting mladých pre potreby juniorky, trénerská otázka, keďže si nemyslím že p. Kozák je najvhodnejšou alternatívou).

Nechcete sa inšpirovať Spartou Praha, kde hrajú skoro výhradne najlepší českí hráči? Určite by Vám stúpla návštevnosť.

Prečo v Slovane pri mládeže nie je A. Valovič lepší odborník neexistuje.

Zameriava sa náš scouting aj na Južnú Ameriku? Neuvažuje vedenie v tomto, nad spoluprácou s Fabiom Nigrom?

Najdôležitejšia vec: buduje Slovan vlastné know-how a metodiku ako vychovať kvalitných futbalistov? Má klub jednotnú hernú koncepciu povedzme od starších žiakov po A-mužstvo? Rozvíja klub mládež osobnostne, v prvom rade úcta a správanie, v druhom rade škola až na treťom mieste aktuálna športová forma? Hráč so zlým správaním alebo prospechom v škole nesmie hrávať! Hlupáci sa v budúcnosti nepresadia. Platí klub mladým hráčom doučovanie z angličtiny, taliančiny, nemčiny? Kedy klub otvorí najlepšiu futbalovú strednú školu v strednej Európe so špičkovými dobre zaplatenými učiteľmi zameranú na jazyky, biológiu, chémiu, stravovanie, aby po jej absolvovaní mohol študent bez problémov ísť študovať trebárs aj lekárstvo a bol z neho nový doktor Božin Laskov?

Všetci dobre vieme, že Slovan sa nechce opakovať po Trenčíne alebo po Žiline, ale chce ísť vlastnou cestou. Čo si majú fanúšikovia predstavovať pod tou cestou? Tá cesta mi pripadá ako diaľnica z Bratislavy do Košíc, o ktorej sa len hovorí, ale nikto si ju nevie reálne ani predstaviť... Zoberú sa do tímu slovenskí hráči za zenitom a potom sa hovorí niečo o vízii/ budovaní...

Chcel by som sa opýtať kedy dostanú väčší priestor odchovanci, najmä teda mladi chalani z juniorky? Myslím si, že chalani ktorí od malička hrávajú pod značkou Slovana toho predvedú viac ako niektoré zahraničné posily, ktorým ide len o peniaze. Mladým chalanom treba dať šancu a byť s nimi trpezlivejší. Každý fanúšik radšej uvidí odchovanca ktorý nechá na ihrisku belasé srdce ako zahraničného hráča ktorý je síce možno o niečo kvalitnejší ale zápas odkráča. Vďaka, prajem veľa úspechov.

Ako sa v klub plánuje venovať otázke skautingu nových hráčov? Lebo prestúpi za posledné roky boli skôr zlým žartom.

Neplánuje Slovan buď sám alebo v spolupráci s niektorým slovenským klubom zorganizovať medzinárodný turnaj pre U19 alebo mladšie kategórie, aby mládež mala možnosť konfrontácie s ostatnými klubmi v Európe. Kde vidíte Slovan o 4-5 rokov?

 

Odpovede Ivana Kmotríka ml.:

Na projekte Akadémie a tréningových plôch pre naše družstvá usilovne pracujeme, keď bude ten správny čas a  všetko bude pripravené, budeme verejnosť informovať. Momentálne disponujeme najväčším počtom tréningových plôch na Slovensku a sme schopní ponúkať nadštandardné možnosti v rámci Slovenska pre našich mládežníkov aj Áčkarov.

Skauting v oblasti klubu je stále relatívne nová sekcia. Neustále sa snažíme rozširovať skautské oddelenie, ktoré je nevyhnutnou súčasťou klubu ako je Slovan. Zadefinovali sme si krátkodobé, strednodobé a dlhodobé ciele. Nedávno sme napríklad rozšírili mládežnícky skauting o troch subskautov, ktorí nám mapujú jednotlivé regióny na Slovensku, teda západ, stred, východ.  Skauting sme v klube spustili 1. mája 2015 a do dnešného dňa sme v mládežníckych kategóriách od U15 do U19 priniesli okolo 50 hráčov (presne 53), z ktorých niektorí už prestúpili do zahraničia ako napr. Šimon Štefanec - Hellas Verona alebo Tomáš Filipiak - Udinese. Treba si aj uvedomiť, že dnes je aj iná doba ako to bolo v 90-tych rokoch. Hranice sú otvorené a je len veľmi ťažko udržať mladých chlapcov pred odchodom do zahraničných akadémií, aj keď si osobne myslím, že to nie je správny krok. Len veľmi malé percento mladých hráčov je pripravených na odchod do zahraničia nielen po futbalovej stránke, ale aj po mentálnej, keďže všade je rozdielna kultúra, jazyk, adaptácia, atď... V tejto súvislosti musím spomenúť aj niektorých sprostredkovateľov, ktorí chlapcom, a tiež rodičom popletú hlavy a sľubujú im nesplniteľné veci.

Čo sa týka skautingu pre A mužstvo, nemyslím si že prišli len nekvalitní hráči, ako sa to prezentuje. Samozrejme, niektoré príchody nám nevyšli a preto sme si spravili aj vnútornú analýzu a dnes už vieme, kde sme urobili chyby. Ale opakujem, do klubu prišli aj kvalitní hráči ako Sekulič, Rundič, de Kamps, Priskin, Čavrič, atď... V blízkej budúcnosti plánujeme aj rozšírenie sekcie skautingu A mužstva, lebo v porovnaní s okolitými krajinami a klubmi (Rakúsko, Poľsko, Maďarsko, Česko...) zaostávame.

Aktuálne sme rozšírili spoluprácu v oblasti skautingu o Fabia Nigra, čo sme vo veľkej miere prezentovali aj verejnosti. Tejto spolupráci sa veľmi tešíme a určite budete počuť o ďalších aktivitách spojených so skautingom.

Tréneri aj manažment neustále sledujú výkony hráčov z juniorky a momentálne bohužiaľ ich kvalita nie je taká aby spĺňali nároky na vyššiu súťaž. Hráčov, ktorí ukážu niečo naviac vyťahujeme do A mužstva ako napríklad Mareka Riga, ktorý podpísal aj profesionálnu zmluvu.

Z obsahu Vašich otázok je zrejmé, že patríte k futbalovým priaznivcom, ktorí sa zaujímajú o futbal a výchovu mladých hráčov komplexne. ŠK Slovan Bratislava má bohatú a slávnu históriu. Ak si preštudujete množstvo dosiahnutých úspechov v domácich i európskych súťažiach, dostanete odpoveď na slovanistické "know- how" a metodiku, podľa ktorej v Slovane pracujeme. Mládeži sa v našom klube vždy venovala veľká pozornosť. Na trénerských postoch pracovali a pracujú kvalifikovaní odborníci, medzi ktorými bolo veľa bývalých hráčov Slovana, ktorí odovzdávajú svoje skúsenosti futbalistom od prípraviek až po juniorov, s jednotným herným systémom od kategórie U15 až po U19. V našej futbalovej akadémii v súčasnosti trénuje cca 260 hráčov a najtalentovanejší z nich dostávajú profesionálne zmluvy a sú postupne začleňovaní do A mužstva.

Pýtate sa, ako rozvíja klub hráčov osobnostne, úcta-správanie sa-škola-futbal.

Ak ste niekedy boli členom športového kolektívu, musíte vedieť, že slušné správanie sa, úcta a disciplína sú základom každého športového úspechu. Ťažšie sa už odpovedá na školský prospech mladých futbalistov, ten ste pravdepodobne mali na mysli v kombinácii s futbalom.

Futbalový klub výchovne usmerňuje chlapcov, ale nemôže nahrádzať výchovu a povinnosti rodičov. Pravdepodobne si ešte pamätáte časy, keď futbalové kluby "ovplyvňovali" štúdium futbalistov. Podobne sa dá odpovedať na Vašu otázku o doučovaní cudzích jazykov.

Jazyky sa mladí futbalisti dnes učia v škole a keď si uvedomíte, že tam strávia 6 až 7 vyučovacích hodín, musia utekať domov, na tréning, po tréningu písať úlohy a učiť sa, doučovanie cudzích jazykov v rámci klubu je doslova "utópia". Vaša záverečná otázka "Kedy  Slovan  otvorí najlepšiu strednú školu v Európe"?

Vedenie ŠK Slovan Bratislava zriadilo prvý športový internát na Slovensku a v budúcnosti má záujem zriadiť aj strednú školu pre svojich hráčov, kde by sa doučovali aj tie vami spomínané cudzie jazyky, ale je to veľmi náročný legislatívny proces, ktorý si vyžaduje určitý čas. Používať prívlastok "najlepšia v Európe" je trošku prehnané, ale noví lekári, právnici, inžinieri tam budú môcť získať stredoškolské vzdelanie a môžeme mať v drese Slovana opäť lekára, ako bol v minulosti Božin Laskov, aj keď v súčasnosti skombinovať štúdium medicíny s povinnosťami profesionálneho futbalistu sa mi zdá skôr ako „mission impossible“.

Momentálne je Akadémia v Slovane plne obsadená, plánuje sa zmena štruktúry, ktorú vám včas odprezentujeme. Nechceme zatiaľ hovoriť o konkrétnych menách. Práve v tomto roku sme zmenili štruktúru a obsadenie medzinárodného futbalového turnaja Memoriál Petra Dubovského. Od tohto ročníka bude turnaj určený práve pre dorasteneckú kategóriu U16 a to z dôvodu, aby dorastenecká kategória mala ďalšiu medzinárodnú konfrontáciu. Turnaja, ktorý sa uskutoční 13. a 14. mája sa zúčastnia ŠK Slovan Bratislava, Legia Varšava, Crvena zvezda Belehrad, Slavia Praha, FC Nitra a Výber Bratislavy. Prípravky, ktoré doteraz boli obsadzované na Memoriále Petra Dubovského, budú mať pod hlavičkou Slovana ďalšie dva turnaje.

 

Tréner + káder:

Otázky od fanúšikov:

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať p. Kmotríka ako je spokojný s prácou trénera našej juniorky J. Kozáka mladšieho, či vôbec vie naše béčko vychovať a posunúť kvalitného hráča do prvého mužstva. A prečo púšťame najväčšie talenty (Tomáš Filipiak, Šimon Štefanec) v šestnástich - sedemnástich rokoch do zahraničia, či ich nie sme schopní podržať aspoň do dvadsiatich rokov, aby aspoň dva, tri roky hrali za mužov a potom ich posunuli (predali) do kvalitnej ligy.

Plánuje sa ešte posilnenie kádra pre jarnú časť? Bol by som rád keby ste Ivanovi Vukomanovičovi predostreli dlhodobú zmluvu niečo ako Guľa v Žiline tento Srb si to jednoznačne zaslúži.

Kedy príde ešte útočník za chvíľu začína liga...viem že v prípravných zápasoch hráme dobre ..ale chce to ešte posilniť káder na Európsku ligu UEFA...

Plánujete podpísať Vukomanoviča na dlhšie obdobie ?

Pán Kmotrík, prečo Slovan podceňuje skauting, všetky talenty na Slovensku by mali byť určite v Slovane. Oni končia v Žiline, Trenčíne a hocikde inde ako v Slovane. Túto prácu podceňujete a chýba kvalitný manažment s prácou s mládežou. Vaša akadémia by mala byť výkladnou skriňou futbalu na Slovensku. Ale s takými príživkami, ako ste obklopený sa to nepohne. Výberové konania na nových ambicióznych trénerov a nových ľudí okolo seba v manažmente, to je cesta. Kedy sa chystáte na túto zmenu?

Akú podporu vyjadruje klub súčasnému trénerovi A-tímu, Ivanovi Vukomaničovi a ako si predstavujete spoluprácu s týmto človekom, teda či ste mu stanovili pred sezónou nejaké ciele, ktoré keď nebudú splnené, ukončíte mu zmluvu. Zaujíma ma to preto, lebo väčšina fanúšikov vidí v Ivanovi dobrého trénera a ako vieme, už sa tu vystriedalo veľa trénerov. Ďakujem za odpovede.

Či plánujete konečne vymeniť toho východniarskeho anti''trénera'' Kozáka v Slovane B. Domnievam sa totiž že Slovan B by mal byť príprava na áčko, ale v prvom rade by museli mať schopného trénera, aby neoblizovali stále koniec tabuľky.

Ďakujem za trénera Vukomanoviča, javí sa zatiaľ najlepšie za dlhú dobu trénerov. Výborný nápad položiť otázky i kvôli cezpoľným. Otázky položilo množstvo ľudí a rovnaké som mal, snáď len jednu. Oslovíte Roba Vitteka pre funkciu v mužstve v prípade že už bude chcieť zavesiť kopačky na klinec. Spravte mu potom rozlúčku spoločne s nami.    

Kedy posilníte káder tak, aby sme mohli ísť aspoň skupinovej fázy LM alebo EL.

A kde sa nachádzajú naši skauti? A čo majú v pláne??

Zdravím, keď už vlastníte náš Slovan, prečo nedáte šancu starým slovanistom čo aj trenírky zodrali za Slovan aby mohli pracovať v klube či ako funkcionári alebo aj tréneri so skautingom napr. Fabio Nigro, ktorý by bol pre nás určite prínosom a je to skvelý človek a ešte prečo kupujete nezmyselných hráčov zo zahraničia, ktorí sú slabší ako naše niektoré talenty na ktorých by ste mohli stavať, verte tomu že aj fanúšikovia by sa vrátili, ďakujem.

Pán Kmotrík, mňa by zaujímalo, kde sa podel Kele, ktorý sa javil ako prísľub do budúcna!

Dokedy bude vedenie diktovať podmienky o hráčov, kto nastúpi a pod snáď si pamätáte Otto Barič pre to nenastúpil ako tréner v Slovane? Začnite sezónu s čistým štítom a hráčmi ktorí vedia a vážia si klub.

Neplánuje sa spolupráca so zahraničnými klubmi v oblasti know-how metodiky prípadne hosťovania hráčov ?

Dobrý deň pán Kmotrík, nie som ten, ktorý píše preto, aby sa vybúril nadávkami a invektívami na Vašu osobu a blízkych spolupracovníkov, keď sa budeme osočovať a urážať, nikam sa nedostaneme....teraz pragmaticky...ako pozitívum vnímam príchod trénera Vukomanoviča, predĺženie zmluvy s Kornelom Salátom, po zranení nástup Milana Rundiča, príchod Kóňu a neposlednej rade podržanie Fera Kubíka v neľahkej životnej situácii, v kontexte s ďalšími menami - Mucha, Oršula, Čavrič, Sekulič, Soumah, Priskin a mladé tváre, som presvedčený , že je na čom stavať....Takže, aby dobre dopadla komplexná zimná príprava - hlavne bez zranení a potom už prezentácia každého jednotlivca, ktorý dostane dôveru, priamo v zápasoch. Áno, i ja , fanúšik si želám, aby SLOVAN bol konečne konsolidovaným klubom s kvalitnou manažérskou základňou, v prospech ÚSPECHU....Liga majstrov, Európska liga.

Nemienite zmeniť kritéria pri výbere posíl. Úroveň niektorých je žalostná. Odchovanci Slovana sú o triedu lepší.

 

Odpovede Ivana Kmotríka ml.:

V prípade týchto dvoch hráčov sme boli pod vplyvom hráčskych agentov nútení ich uvoľniť, určite nebolo našim úmyslom týchto hráčov predať alebo sa ich zbaviť, naopak by som bol rád keby u nás takíto futbalisti zostávali. Bohužiaľ momentálna situácia, v ktorej sa nachádzame, je veľmi zložitá a hráčom chýba srdce a motivácia hrať za Slovan. Verím, že v budúcnosti spoločne s Vami si to hráči opäť budú vážiť a ich cieľom a víziou bude hrať za mužstvo Slovana. K tomu potrebujeme skvalitniť infraštruktúru a nový štadión, na čom pracujeme a snažíme sa posúvať vpred, najmä podporu fanúšikov. Lebo snom každého futbalistu je hrať pre plné hľadisko. Ďalším ochranným mechanizmom je podpisovanie profesionálnych kontraktov s našimi hráčmi, na čom usilovne pracujeme. Už dnes sme podpísali viacero mládežníckych profesionálnych kontraktov a v tomto trende budeme do budúcna pokračovať. Verím, že z dlhodobého hľadiska budeme úspešní.

Cez zimu sme chceli káder stabilizovať, pribudla nám nová srbská posila Uroš Damnjanovič z klubu FK Partizan Belehrad, ktorý už odohral niekoľko zápasov za A mužstvo. Zároveň sa rozohrával v juniorke, za ktorú dal na jar tri góly.

Ivan Vukomanovič má moju plnú podporu a dôveru, veľmi oceňujem jeho úsilie a nadšenie pre prácu. Je to mladý progresívny tréner s modernými metódami, nikdy som o ňom nepochyboval a absolútne neľutujem svoje rozhodnutie ho angažovať. Zjednotil celú kabínu, vytvoril si rešpekt a dobré vzťahy s hráčmi, čo považujem za veľmi podstatné. Už na začiatku, keď som ho prijímal, som myslel do budúcna a počítal som s ním na dlhšie obdobie. V jeho aktuálnom kontrakte máme opciu na predĺženie kontraktu o dva roky, v nasledujúcich dňoch si určite sadneme, prediskutujeme možnosti a verím, že sa dohodneme minimálne na dobu ďalších dvoch rokov.

Pán tréner Ján Kozák ml. má zmluvu do 30.6. a na základe jeho práce a výsledkov zhodnotíme jeho budúce pôsobenie v klube. Našich fanúšikov budeme informovať o ďalšom postupe.

Prešli sme veľkou obmenou kádra v posledných 18 mesiacoch, som presvedčený, že sa nám podarilo urobiť mnoho dobrých prestupov, no bohužiaľ nespočetne veľa aj tých zlých. No aj tak si myslím, že sa nám podarilo vytvoriť dobrú kostru, na ktorej môžeme stavať. Hráči ako napr. Soumah, Sekulič, Rundič, Čavrič,... môžu tvoriť pomyselný základ nášho mužstva do budúcna, samozrejme na to aby sme dosahovali kritériá európskeho futbalu ešte budeme potrebovať niekoľko kvalitných hráčov. Myslím si, že príchodom troch - štyroch nadpriemerne kvalitných futbalistov sa naša hra a mužstvo môže radikálne zmeniť. Verím, že po prestupovom období v lete 2018 bude naše mužstvo na novom štadióne v sezóne 2018/2019 dokončené a pripravené zabojovať o jednu zo skupinových fáz európskej súťaže a bude schopné byť dôstojným partnerom pre našich európskych protivníkov, no čaká nás ešte veľa práce.

Kevin Kele je momentálne súčasťou U19, kde mal počas jesennej časti problémy si vybojovať  miesto v základnej zostave. Momentálne pravidelné hráva, avšak musím konštatovať, že v jeho prípade  sme jeho prechod do A mužstva uponáhľali. Kevin nebol na tento prechod dostatočne pripravený po fyzickej a mentálnej stránke.

Slovan pod mojím vedením nikdy nediktoval podmienky kto by mal nastúpiť a kto by nemal. Zmenila sa aj prestupová politika, keď po poslednom letnom prestupovom období sme pochopili, že prestupy nemôžu byť iba v kompetencii hlavného trénera.

Intenzívne komunikujeme s viacerými zahraničnými klubmi o možnosti spolupráce, samozrejme aj v ich prípade je to všetko viazané naším novým štadiónom,  aby sme boli schopní ponúknuť kvalitné zázemie ich hráčom. V rámci metodiky komunikujeme aj teraz, keďže sa snažíme zlepšiť celú štruktúru akadémie, ktorej súčasťou bude aj rozvoj našich hráčov.

V lete plánujeme predstaviť celý projekt fungovania akadémie, kde by mala zapadať aj naša juniorka pod názvom U21, zároveň predstavíme aj celú novú organizačnú štruktúru Akadémie ŠK Slovan.

Web+ stratégia+ stream:

Otázky od fanúšikov:

Chcel by som sa Vás spýtať, kedy budete mať novú webstránku, a vôbec, kedy budete mať kompletne nový self-promotion aj marketing alebo ako sa to povie.

Či plánujete robiť streamy aj z pohárových zápasov (dúfam že áno keď ste takto senzačne začali) nevedno totiž prečo TV tieto zápasy nevysielajú (dokonca ani Huste.tv) a nedá sa k nim nijakým spôsobom dopracovať. 

Kedy predáte Slovan?

Plánujete sa dohodnúť s fanúšikmi na zrušení bojkotu. Pretože momentálna situácia v Slovane nevyzerá zle, akurát to chce fanúšikov. Dosť sa toho zlepšilo, ako príklad môžem uviesť vysielanie každého priateľského zápasu, čo tu doteraz nebolo. Ďakujem za odpoveď

Ktoré zo schopností pána Kašpara sa vám páčia a sú pre klub prínosom? Kedy konečne odíde zo Slovana Kašpar?

Do kedy budete kupovať 2 ligových hráčov zo zahraničia?

Kedy budú hrať iba hráči, ktorí si to vážia? Kedy prestanú hráči chľastať a tipovať? Keď predáte štadión a byty, predáte aj klub? Ako a kedy si plánujete vážiť fanúšikov? Nie vašich známych, ale starých mladých slovanistov ktorí tu boli roky pred vami.

Kedy odíde Holeščák a spravíte normálne skautingové oddelenie?

Vymenujte mi prosím menovite, koho vychoval Slovan do reprezentácie SR za posledných 20 rokov ? 
(Ak nerátam Róberta Vitteka, posledného hráča hodného veľkosti a histórie Slovana). Tu je základ problémov.

 

Odpovede Ivana Kmotríka ml.:

Na novej webovej stránke aktuálne pracujeme a čoskoro Vám ju predstavíme. Mala by byť prehľadnejšia a interaktívnejšia, nájdete na nej nielen všetky dôležité informácie o zápasoch, ale aj zákulisné zaujímavosti, ktoré ste doteraz nikde nenašli. Novinkou na webe bude tzv. zápasový servis (v zahraničí game center), kde si fanúšik vždy po zápase nájde všetky dôležité informácie pohromade (súpisky, štatistiky, report, rozhovory....).

V budúcnosti by sme chceli robiť video stream z čo najväčšieho množstva zápasov, ktoré nám budú umožnené na základe zmluvných a licenčných podmienok.

Nemám v úmysle Slovan predávať, chcem so Slovanom dosiahnuť mnoho výrazných úspechov.

Ak ma pamäť neklame, tak posledný „oficiálny“ bojkot fanúšikovského zoskupenia Ultras Slovan bol vyhlásený v auguste roku 2015. Vtedy sa za najdôležitejšie dôvody bojkotu považovalo zoskupenie Ultras Slovan zrušenie klubových kariet a zbieranie osobných údajov na vonkajšie zápasy, taktiež otázka ohľadom Vojtecha Miklósa, Dušana Tittela a Petra Kašpara. Všetky vtedajšie dôvody pre Ultras Slovan pominuli a v januári 2016 Ultras Slovan bojkot zrušili. Odzrkadlilo sa to na prvom jarnom zápase v Trenčíne, keď v sektore hostí bolo cez 500 našich fanúšikov. Následne aj na finále SP v Trnave. Aktuálne však neviem o žiadnom „oficiálnom“ bojkote a myslím si, že fanúšikovia potrebujú čas, aby sme ich presvedčili, že hra nášho mužstva sa od zápasu k zápasu zlepšuje, štadión sa stavia a pomaly príde čas, aby sme sa všetci spoločne presťahovali na nový štadión na Tehelnom poli, kam Slovan právom patrí a kde Slovan bude mať svoj domov.

K osobe pána Kašpara som sa už niekoľko krát vyjadril, verím že táto téma je už pre všetkých uzavretá. Zastupuje klub v orgánoch SFZ a ÚLK a ďalšie rozoberanie tejto témy považujem za strácanie času a energie. Neustále otázky na pána Kašpara ma už unavujú, zastupuje klub a ostatní by sa s tým mali stotožniť.

Ja osobne si vážim každého jedného fanúšika Slovana. Nepamätám si, že by som kedykoľvek prejavil nejakú neúctu voči fanúšikovi, alebo že by som odmietol s kýmkoľvek diskutovať a rozprávať sa. Mnohokrát sa mi stáva, že po zápase ma zastavia fanúšikovia a diskutujem s nimi o klube, o hráčoch, o zápase a pod.

Určite sa nedá porovnávať obdobie na začiatku 90-tych rokov, kedy hráči nemali možnosti už v mladom veku odísť do zahraničia. Vtedy to mal Slovan v tomto smere jednoduchšie a mal možnosť vychovať alebo získať oveľa viac hráčov do reprezentácie. Ale treba na rovinu povedať, že ani vtedy nevychoval veľký počet hráčov do reprezentácie. Slovan ich vtedy získal v mladom veku a v A mužstve doslova vyšperkoval ich potenciál. A teda dovolím si položiť otázku, že kto je odchovanec? Hráč, ktorý odmalička hrával za Slovan? Ak áno, tak v 90-tych rokoch vychoval Slovan iba troch odchovancov, ktorí boli v reprezentácii: Vladimíra Kindera, Tomáša Stúpalu a Petra Dubovského. Všetci ďalší vynikajúci hráči prišli do staršieho dorastu Slovana alebo priamo do A mužstva. Ale možno ste otázkou mysleli to, že kedy konečne bude mať Slovan hráčov takých, ktorí budú tvoriť kostru mužstva našej reprezentácie. Úprimne povedané,  pri súčasne nastavenom modeli futbalu v Európe a vo svete to je nereálne. Pretože top slovenských hráčov ako sú Marek Hamšík, Robo Mak, Vlado Weiss ml., Martin Škrtel či ďalších, nemáme šancu udržať na Slovensku.

Štadión:

Otázky od fanúšikov:

Bude na novom štadióne logo Slovana?

Príde Herta Berlín na otvárací zápas?

Podarí sa Slovanu návrat fanúšikov na Tehelné pole po rokoch strávených na Pasienkoch? Aké kroky podnikne klub pre ich návrat na tribúny?

Bude na novom štadióne profesionálnejšie vystupovanie personálu (SBS, usporiadatelia, atď.), lebo v súčasnosti je to slabina Slovana. Ako sa chystá klub na presun na novy štadión?

Nerozmýšľate nad tým, že by ste odmietli ponuku štátu na odkúpenie štadióna? Stúpli by ste v očiach všetkých fans a štadión by bol iba náš a nikto by nám nepílil uši, že celé Slovensko sa nám muselo zložiť na štadión. ->> úplne by stačilo, keby išiel so štátom 50:50, však aj inde je to podobne, až na to, že v tomto prípade Kmotrík, nielen že do toho nič nedá, ale ešte zarobí. Jednak na bytoch, ktoré sú na pozemkoch, za ktoré neviem koľko zaplatil a komu? A plus zarobí na štadióne, pretože je tam určite 3 dohoda so strabagom a smerom+sns cele zle.

Myslí sa na novom štadióne aj na nás, ako zelených, keď prídeme na bicykloch, či si ich budeme mať kde bezpečne doparkovať?

Keď bude postavené nové Tehelné pole tak či sa Slovan stane ekonomický silným klubom s výbornou akadémiou. Pokiaľ chceme pravidelne hrať Európsku ligu UEFA, tak by sa to patrilo. A či sa do budúcnosti plánuje navýšiť rozpočet na asi 20 miliónov, aby sme mohli konkurovať klubom ako BATE Borisov, Zenit Petrohrad, FK Rostov. Ďakujem.

Mám ešte jednu poznámku, zároveň je to aj taká prosba a želanie. Dúfam, že keď sa postaví Tehelné pole, budete po vzore hokejového Slovana pozývať aj vy bratislavské detské školy (triedy) na zápasy. Je to skutočne výborný pohlaď aké majú z toho tie decká radosť a ako si to užívajú. V tejto internetovej dobe je skutočne dobre tie decká odmalička viesť ku športu a koniec koncov aj k samotnému fandeniu. Treba aby si aj mladá generácia budovala už odmalička vzťah ku klubu. Toto by som určite veľmi ocenil. Ďakujem.

Ste priaznivcom myšlienky na obnovu česko-slovenskej ligy? Myslíte si, že je táto myšlienka reálna? Ďakujem za odpoveď.

A viete si predstaviť, že by tam nebolo logo Slovana? Ja teda nie J.

Vnímam históriu začiatku Tehelného poľa, kedy Herta Berlín nastúpila v roku 1939 na otvárací zápas na štadióna na Tehelnom poli. Určite budeme chcieť atraktívneho súpera, aby otvárací zápas bol veľkou slávnosťou celej Bratislavy a Slovenska. Teraz Vám však meno súpera nedokážem povedať.

Túto otázku si kladiem aj ja mnohokrát. Verím však, že ak budeme v klube usilovne pracovať a vynaložíme maximálne úsilie aby sme vytvorili pre fanúšikov dostatočný komfort na štadióne a ponúkneme im najmä kvalitný futbal, ktorý ich bude tešiť a zabávať a budú opäť hrdo nosiť suveníry Slovana. Viem, že si to vyžaduje čas, bude to náročná a komplikovaná cesta pre nás, ale som pripravený vyvinúť pre to maximálne úsilie aby sa ľudia vrátili. Veď najmä oni sú to, prečo to robíme.

Pred jarnou časťou sme vymenili SBS aj usporiadateľskú službu, čoho cieľom je najmä vychovanie a príprava či už SBS-karov alebo usporiadateľov na nový štadión, kde by sme chceli poskytnúť najmä profesionálne vystupovanie a korektné správanie voči našim priaznivcom.

K tejto otázke je veľmi skoro sa vyjadriť, pre mňa je najdôležitejšie, aby sa štadión postavil v termíne. Aby sme Slovanu vrátili svoj domov!

Ďakujeme za skvelý podnet. Určite zapracujeme na nový štadión záchytné stanovištia pre bicykle v primeranom rozsahu.

Náš rozpočet sa snažíme z roka na rok navyšovať a v tomto trende plánujeme pokračovať. Veľmi dobre si uvedomujem, že ak chceme dosiahnuť level Európskeho futbalu, sme závislí od výšky rozpočtu. Nerád by som špecifikoval číslo na ktoré sa chceme v budúcnosti dostať ale verím, že sa dostaneme na úroveň rozpočtu, ktorá bude dostatočná na to, aby sme boli konkurencieschopní na európskej scéne a mohli konkurovať klubom ako Bate Borisov, Legia Varšava, Sparta Praha, či Rapid Viedeň. Samozrejme, k tomu aby sme sa dostali na túto úroveň potrebujeme hlavne vás milí fanúšikovia, aby ste sa vrátili naspäť na štadión keďže tak, ako všade na svete, najväčšia časť príjmov klubov pozostáva najmä z príjmov zo vstupného a merchandisingu. Verím, že spoločne máme potenciál, aby sme sa na túto úroveň dostali.

Určite áno. Chceme intenzívne pracovať so školami, pretože tam je potenciál. Či už ako budúci fanúšikovia, alebo ako budúci hráči ŠK Slovan. Mali sme vynikajúco naštartovaný a rozbehnutý projekt Mladý slovanista, ktorý fungoval viac ako rok a pol. Bohužiaľ, po nešťastnej udalosti na domácom zápase s Ružomberkom (delobuch), sme ho museli zastaviť. Určite ho však plánujeme oživiť tak, aby sme si získavali a budovali novú mladú generáciu. Presne ako píšete.

Samozrejme, že som priaznivcom tejto myšlienky. Myslím si, že česko-slovenská liga by mala dostatok potenciálu a kvality aby sme sa stali konkurencieschopnými ligám ako je belgická, holandská atď. Či je táto myšlienka reálna nám ukáže čas. Všetko je to v rukách zástupcov klubov na českej ako aj na slovenskej strane. Bol by som veľmi rád, keby som sa raz dožil toho, že by sme všetci spolu na Tehelnom poli oslavovali federálny titul.

 

Marketing

Otázka od fanúšika:

Rokovali ste niekedy s VW aby bol hlavný sponzor Slovana alebo s inou veľkou firmou pôsobiacou v Bratislave. Prečo nad znakom nemáme hviezdy(na dresoch a všetkých športových oblečeniach)je to znak neúcty k dosiahnutím úspechov predchodcov skutočných slovanistov?

 

Odpoveď Ivana Kmotríka ml.:

Samozrejme, neustále sa snažíme rokovať s veľkými firmami, ktoré by mohli byť potenciálnymi partnermi nášho klubu. Naším cieľom je navyšovať rozpočet a to aj za výraznej podpory našich partnerov. Sme presvedčení, že nový štadión na Tehelnom poli nám výrazne uľahčí aj rokovania s partnermi, pretože štadión bude ponúkať nové možnosti nielen pre klub a fanúšikov, ale aj pre našich partnerov. Aktuálne máme z automobilového segmentu partnera významnej značky Mercedes-Benz, ktorý je naším platinovým partnerom už dlhší čas.

Náš klub používa pri prezentácii klubu dva základné znaky. Prvým je znak ŠK Slovan Bratislava bez hviezdičiek, ktorý je zároveň aj platnou ochrannou známkou. Druhým znakom je rovnaký znak ako prvý, avšak doplnený o tri hviezdičky. Stredná najväčšia hviezdička symbolizuje to, že Slovanu sa podarilo získať európsky pohár (PVP 1969), druhá hviezdička symbolizuje, že sa Slovanu podarilo získať majstrovský titul (neráta sa počet) a tretia hviezdička symbolizuje, že sa Slovanu podarilo získať národný pohár (neráta sa počet). Klub sa snaží používať znak s hviezdičkami všade, kde sa to dá. Práve ako vy spomínate, na dresoch hviezdičky nie sú a to čisto z technologických príčin. Na dresy sa používajú nažehľovacie 3D logá, pri ktorých hviezdičky robili problém a technologicky sa nedali kvalitne nažehliť. Existovala možnosť zmeny technológie na vyšívanie znaku, avšak táto technológia na dresoch vyvolávala nepríjemný škrabľavý pocit pri nosení a najmä pri fyzickej záťaži. Na záver k tejto odpovedi dodám, že Slovan si váži všetky úspechy našich predchodcov a hrdo sa k nim hlási, veď znakom toho je aj pravidelné vydávanie knižných publikácii z edície Belasé Legendy, ktorá na Slovensku v porovnaní s inými klubmi nemá obdobu.

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.