Úvod Správy Otvorený list prezidentovi SFZ

Otvorený list prezidentovi SFZ

Prinášame vám otvorený list OZ Belasá Šlachta adresovaný prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi po finále Slovenského pohára.

Oficiálny fanklub Slovana Bratislava Belasá Šlachta zaslal otvorený list prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi na margo nedôstojnych podmienok v sektore vyhradenom pre fanúšikov Slovana počas fináloveho zápasu Slovenského pohára v Banskej Bystrici.

Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava taktiež poukazuje na tieto vážne nedostatky a verí v nápravu. ŠK Slovan Bratislava vždy ponúka pre fanúšikov hostí dostatočný komfort v počte toaliet, otvorený bufet s nealkoholickými nápojmi a jedlami a komunikáciu s fanúšikmi hostí na primeranej úrovni.

Otvorený list Belasej Šlachty Vám ponúkame v plnom znení bez úprav:

Vážený pán prezident,

na stretnutí, ktoré ste Vy osobne iniciovali, a na ktorom sme sa my, fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava, na Vašu žiadosť s Vami stretli a veľmi korektne diskutovali, bolo z Vašej strany prisľúbené ľudské zaobchádzanie s fanúšikmi. Zdôrazňujeme ľudské, lebo nič iné nechceme, ani nepotrebujeme.

Stačí nám obyčajný malý kúsok ľudskosti. Napríklad taký, že fanúšik nebude zamknutý v sektore ako zviera v klietke bez možnosti opustiť štadión (!). Alebo taký, že fanúšikovia, medzi ktorými sú ženy, deti, dôchodcovia či chorí ľudia dostanú počas piatich hodín na slnku pitnú vodu. Nič viac, len pitnú vodu! Tú dostávajú aj zvieratá v klietke! O bufete s jedlom ani nesnívame...
Alebo taký kúsok ľudskosti, vážený pán prezident, ako je prispôsobenie sociálnych zariadení počtu očakávaných fanúšikov. Pristaviť pre potreby tisícky ľudí dva Toi-Toi mobilné záchody, ktorých kapacita je cca maximálne 20 použití - to už hraničí s hyenizmom! Taktiež musíme poukázať na to, že sú na Slovensku štadióny, kde sa organizátori ani neunúvajú rozdeliť sociálne zariadenia podľa pohlavia a dámam i pánom musí stačiť jeden spoločný!

A toto všetko dostane fanúšik, ktorý vynaloží v dnešnej ťažkej dobe nemalé finančné prostriedky na cestu a lístok na futbal, aby videl svoj milovaný klub!
Zdôrazňujeme, že nepopisujeme tu podmienky bežného ligového zápasu - stále píšeme o najreprezentatívnejšom zápase roka, stále ide o finále národného pohára!
Je veľmi moderné brať si za vzor západné krajiny a ich rozvinutú futbalovú kultúru. Pán prezident, pochodili ste iste desiatky štadiónov vo vyspelých krajinách, rovnako ako aj my a dobre vieme, že to čo sa deje na Slovensku je nonsens, ktorý nemá obdoby a ani miesto v Európe 21. storočia!

Vážený pán prezident, na onom stretnutí sme na tieto problémy poukazovali a prosili o pomoc. Vy ste sa tvárili veľmi prekvapene, ba až znechutene, že je vôbec v 21. storočí takéto zaobchádzanie v krajine Európskej únie možné. Osobne ste nám prisľúbili nápravu a kontrolovanie daných skutočností. O to viac sme boli sklamaní z toho, že práve na štadióne „Vašej“ Banskej Bystrice a pri podujatí organizovanom „Vašim“ Slovenským futbalovým zväzom sa opäť stalo to, čo ste prisľúbili prioritne riešiť...

My, fanúšikovia Slovana, už nemienime ďalej tolerovať tieto neľudské podmienky a čakať na to, kedy niekto z nás na slnku bez prísunu tekutín skolabuje a na blízku nebude lekárska pomoc, lebo sme zamknutí v klietke. Pýtame sa, kto bude za prípadné nešťastie niesť zodpovednosť?

Týmto listom, vážený pán prezident, požadujeme splniť najneskôr do začiatku nasledujúcej sezóny nasledujúce podmienky na každom prvoligovom štadióne:

- bezplatný prísun dostatočného množstva pitnej vody
- bufet s možnosťou zakúpenia nealkoholických nápojov a jedla
- murované sociálne zariadenia s neprerušovaným prísunom vody v počte minimálne 5 kusov pre obe pohlavia
- sektor hostí otvorený počas celého zápasu s možnosťou kedykoľvek prísť a odísť
- zavedenie povinnosti pre domáce kluby určiť pracovníka bezpečnostnej služby pre potreby fanúšikov hostí, s ktorým títo budú môcť v prípade problémov a potreby komunikovať
Pokiaľ nová ligová sezóna začne bez splnenia našich podmienok vyzývame všetkých fanúšikov na Slovensku na individuálne cestovanie na zápasy na súperovom ihrisku bez klubových suvenírov a kupovanie lístkov na tribúny, kde je zabezpečený aspoň čiastočný komfort v podobe sociálnych zariadení a bufetov. Zodpovednosť za potenciálnu priamu konfrontáciu od seba neoddelených fanúšikov na tribúnach bude niesť náprav neschopný Slovenský futbalový zväz. Riziko tejto konfrontácie je však pre nás porovnateľné s hrozbou skolabovania fanúšika bez možnosti prísunu tekutín.

Rovnako my, fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava, naďalej budeme bojkotovať zápasy reprezentácie hrajúcej pod hlavičkou Slovenského futbalového zväzu a vyzývame na pokračovanie bojkotu aj ostatné fanúšikovské tábory na Slovensku.

Aj napriek všetkým týmto nedostatkom a nášmu sklamaniu z Vášho konania však veríme, vážený pán prezident, že ste mužom na svojom mieste s gentlemanskými mravmi a na náš otvorený list aj odpoviete a vykonáte nápravu.

V Bratislave, dňa 9. mája 2011

Za všetkých fanúšikov ŠK Slovan Bratislava (a nie len za nich) OZ Belasá Šlachta.

Na stránke www.belasaslachta.sk je možné prečítať si aj odpoveď prezidenta SFZ.

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.