Úvod Správy Výsledky testov poslúžia na individualizáciu tréningového zaťaženia + FOTO

Výsledky testov poslúžia na individualizáciu tréningového zaťaženia + FOTO

Slovanisti majú za sebou fyzické testy, podľa slov kondičného trénera M. Kojnoka ich zvládli veľmi dobre.

V úvode zimnej prípravy absolvovali hráči Slovana Bratislava rozsiahle individuálne fyzické testy. V priebehu dvoch dní si kondiční tréneri overili, v akom stave prišli hráči z dovoleniek a získali cenné poznatky, ktoré budú môcť využiť priamo v tréningovom procese. „Hráči absolvovali viacero testov. Začali testom na spiroergometrii, pri ktorom sa merala funkčná kapacita organizmu, vrátane vitálnej kapacity pľúc a maximálnej spotreby kyslíka. Ďalší test absolvovali s fyzioterapeutom Lukášom Hačkuličom na stroji Biodex. Tento test porovnáva svalovú silu v hamstringu a kvadricepse, čiže v izolovaných svalových skupinách a slúži na zisťovanie podielu silových parametrov v jednotlivých segmentoch, čo môžeme využiť pri prevencii zranenia. Ďalej sme hráčov testovali na výskokovom ergometri, kde sa zisťuje výška odrazu, s protipohybom, bez protipohybu a po zoskoku. Nasledovali silové testy, drep, bench na zistenie maximálnej sily, resp. maximálneho silového výkonu. Dnes hráči absolvovali bežecké testy na určovanie rýchlostných schopností na päť, desať a pätnásť metrov. Každý futbalista bol podrobený FMS, čiže funkčnému hodnoteniu pohybových stereotypov. Na záver hráči absolvovali test inbody, čiže meranie podkožného tuku, svalovej hmoty, telesnej výšky a hmotnosti, skrátka celkového zloženia tela,“ priblížil kondičný tréner Martin Kojnok priebeh testovania.

Hráči po dovolenkách zvládli testy veľmi dobre a zdá sa, že sú pripravení vhupnúť späť do plného tréningového zaťaženia. „S výsledkami testov som veľmi spokojný. Taktiež ma teší prístup hráčov, snažili sa, boli motivovaní a navzájom sa povzbudzovali, to sa mi veľmi páčilo. Niektorí hráči obstáli vynikajúco, iní horšie, no celkovo sú výsledky veľmi dobré. Testy nám ukázali, že môžeme mať okamžite takú tvrdšiu prípravu a môžeme hneď začať zostra. Nemusíme na nikoho čakať, že by bol nepripravený alebo po dovolenke prišiel nejako zanedbaný. Výsledky testov využijeme na individualizáciu tréningového zaťaženia. Aj na sústredení v Turecku chceme pracovať v skupinách hráčov, či už podľa výkonnosti alebo podľa postov. Takisto pri cvičeniach v posilňovni budú mať hráči individuálne hmotnosti, cvičenia a podobne.“

Testy prebehli pod dohľadom MUDr. Sylvestra v Banskej Bystrici (sportdoktor.sk), v priestoroch fitnescentra FITfactory Nemce. Slovanisti mali k dispozícii špičkové podmienky. „Samotné testy sme si robili vo vlastnej réžii s naším realizačným tímom, veľmi nám však pomohla aj prítomnosť MUDr. Sylvestra. Podmienky boli vynikajúce, na Slovensku v tomto smere možno najlepšie,“ uzavrel Martin Kojnok.

Belasí sa po skončení testov vrátili do Bratislavy. Od pondelka popoludnia budú trénovať v domácich podmienkach, v stredu 11. januára vo večerných hodinách odletia do Turecka, kde v Beleku absolvujú sústredenie.

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.