Úvod Správy Vízia vytvoriť silný a jednoliaty tím

Vízia vytvoriť silný a jednoliaty tím

Ivan Vukomanovič využije pri angažmáne v Slovane znalosť piatich svetových jazykov i poznatky z belgickej trénerskej školy.

Od štvrtka vedie Ivan Vukomanovič tréningový proces A-mužstva Slovana Bratislava. V spolupráci so svojím asistentom Vladimirom Radenkovičom absolvuje trénerský debut už v sobotňajšom stretnutí proti Žiline. Vukomanovič na piatkovej tlačovej konferencii predstúpil pred zástupcov médií.

Srbský tréner pozdravil prítomných novinárov v slovenčine. Na otázky síce odpovedal v angličtine, no vyslovil predsavzatie, že na ďalšej tlačovej konferencii už bude s novinármi komunikovať len po slovensky. „Snažím sa čo najskôr adaptovať v novej krajine i Slovane. Som skutočne veľmi rád, že som tu. Viem, že to možno znie ako klišé, pre mňa je však možnosť viesť Slovan veľkou poctou. Uvedomujem si, že je to najväčší slovenský klub s významnou históriou. Verím, že spolupráca bude úspešná a spoločne posunieme klub na úroveň, ktorú si zaslúži,“ povedal Ivan Vukomanovič.

V našom tíme nájdeme hráčov z viacerých krajín, nová trénerská dvojica je zo Srbska. Vukomanovič strávil väčšiu časť svojej hráčskej kariéry v zahraničí a ovláda päť svetových jazykov. „Včera som absolvoval prvé stretnutie s hráčmi, ktoré prebiehalo v angličtine. Po tréningu sme sa rozprávali s Jánom Muchom po rusky. So Seydouba Soumahom som sa zase bavil vo francúzštine. V tíme je viacero hráčov z Holandska, a keďže som dvanásť rokov žil v časti Belgicka, kde sa hovorí hlavne po holandsky, tak sme sa porozprávali v ich materčine. Počas kariéry som pôsobil vo viacerých krajinách  a vždy som sa snažil naučiť miestny jazyk. Adaptácia je potom oveľa ľahšia a ľudia v klube vás rýchlejšie akceptujú.“

Novú trénerskú dvojicu čaká po príchode na lavičku Slovana náročný zápasový program. Najprv už zajtra od 19.00 h vyzveme vedúcu Žilinu a v závere augusta odohráme derby v Trnave. „Pri príchode nového trénera prakticky všetci očakávajú zmenu herného štýlu a výsledky. Počas týchto dvoch dní pred zápasom so Žilinou sa pokúsime aplikovať malé zmeny a potom sa posnažíme vybudovať niečo nové, čo budú môcť fanúšikovia spozorovať aj na ihrisku. Hráči si musia uvedomiť, že sú súčasťou Slovana. Mojou víziou je vytvoriť silný a jednoliaty tím a každý hráč, ktorý k tomu chce prispieť, je vítaný,“ dodal 39-ročný rodák zo srbského Belehradu.

Doteraz posledný angažmán absolvoval Ivan Vukomanovič v klube Standard Liége, ktorý v rámci najvyššej belgickej súťaže patrí medzi nadpriemerné tímy. Odvtedy pracoval na belgickom futbalovom zväze, pričom pred aktuálnou sezónou sa o jeho služby zaujímalo viacero kvalitných európskych klubov. „Mal som ponuku zo Željezničaru Sarajevo, najúspešnejšieho klubu Bosny a Hercegoviny. Taktiež prebehli rokovania s rumunským klubom Targu Mures. Pred dvomi mesiacmi sa mi ozval Beveren a taktiež ďalší belgický klub Standard Liége, kde som predtým trénoval. Pri všetkých týchto ponukách som však cítil, že nie je ten správny okamih, aby som ich prijal. Medzičasom ma oslovili zo srbskej futbalovej federácie s ponukou na trénovanie reprezentácie do 21 rokov, kde teraz hrá skvelá generácia hráčov. Viac ma však lákalo pracovať dennodenne v klube, než pri reprezentácii. S radosťou som tak prijal ponuku Slovana. Slovan chce hrať o najvyššie priečky, tituly a poháre. Ja taktiež rád bojujem o najvyššie ciele a aj preto som tu.“

Belgický futbal je v poslednom období na výraznom vzostupe, čo dokázal aj postup reprezentácie do štvrťfinále na majstrovstvách sveta 2014 i na nedávnych majstrovstvách Európy. Pôvodom srbský tréner vyšiel práve z belgickej trénerskej školy. „Každý tréner sa snaží priniesť svoje myšlienky. Ja musím v prvom rade zanalyzovať situáciu a spoznať silné a slabé stránky tímu. Určite budeme musieť aj improvizovať, keďže sezóna je už rozbehnutá. Takmer päť rokov som sa trénersky vzdelával v Belgicku. Tam boli pred desiatimi rokmi vo veľmi zlej situácii, potom však zmenili množstvo vecí pri práci s mládežou a výsledkom je generácia hráčov ako Hazard, Lukaku či Kompany. Podľa môjho názoru majú jeden z najlepších systémov práce s mládežou na svete. Poznatky z Belgicka sa budem snažiť využiť aj pri práci v Slovane. Myslím si, že môžem zužitkovať vedomosti, ktoré som v Belgicku nadobudol,“ uzavrel Ivan Vukomanovič.

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.