Úvod Správy Zaujímavosti pred 133. derby

Zaujímavosti pred 133. derby

Vedeli ste, že Spartak Trnava v posledných troch derby proti Slovanu ani raz neskóroval?

Tradičnejšieho derby, než je súboj medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava na Slovensku niet. Už v stredu nás čaká jeho 133 edícia a motivácia na oboch stranách je vskutku vysoká. Naposledy sa v búrlivej atmosfére tieto tímy rozišli za bezgólového stavu, v stredu azda bude zápas na presné zásahy prajnejší.

Medzi mužstvami je v súčasnosti osemnásťbodový rozstup v prospech Slovana. Derby však favorita nikdy nemalo, a tak ide skrátka o tuhý zápas, ktorý pre Slovan môže priniesť zníženie straty na Trenčín, pre Trnavu prípadný posun do elitnej štvorky. V posledných stretnutiach sa obom rivalom darilo, keď Slovan zvíťazil v lige trikrát za sebou, Trnava si poradila s poslednými dvomi súpermi. Aj aktuálna forma tak veští zaujímavé stredajšie derby. Zaujímavý je aj pohľad na tabuľku doma a vonku, pretože Slovan je spomedzi všetkých ligistov doma druhým najúspešnejším tímom, zatiaľ čo Trnave vonku patrí až siedma priečka.

V tomto ročníku sa nezmieriteľní rivali stretli dvakrát, pričom na Pasienkoch Slovan zvíťazil 2:0, v Trnave sa pred zaplneným publikom zrodila už zmienená, bezgólová, remíza. Zaujímavosťou je, že Trnava v posledných troch stretnutiach belasým nevsietila ani gól. Za posledné štyri sezóny je bilancia vzájomných súbojov mierne v prospech slovanistov (z posledných desiatich zápasov vyhral Slovan štyri, štyri sa skončili remízou a dvakrát sa tešil Spartak). Na domácej pôde sme proti Spartaku kapitulovali naposledy na jeseň 2012, keď nás súper zlomil gólom Gašparíka a pripísal si najtesnejší triumf 1:0. Odvtedy Slovan zaknihoval dve výhry 2:0 a jednu remízu 1:1. Najvýraznejším rozdielom sa derby skončilo 30. októbra 2014 triumfom súpera 4:0. So sedemnástimi inkasovaniami je Slovan v aktuálnej sezóne tímom s najlepšou defenzívou.

Celkovo Slovan v derby vyhral 56-krát, súper sa tešil o štrnásťkrát menej, teda 42-krát. Bez víťaza sa skončil tento šláger v 34 prípadoch. Najvyššiu návštevu v ére samostatnosti Slovenska derby zaznamenalo v roku 1996, keď triumf Slovana 3:1 sledovalo na Tehelnom poli 22.354 divákov, čo je zároveň aj najvyššou návštevou ligového zápasu v histórii od osamostatnenia Slovenska. 

Momentálne najlepším ligovým strelcom Slovana je desaťgólový Tamás Priskin a rovnaký počet presných zásahov má po poslednom stretnutí na konte aj kanonier Spartaka David Depetris. Ten totiž skolil Skalicu svojim hetrikom, čím sa v tabuľke ligových strelcov výrazne vyšvihol smerom nahor.

 

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.