Úvod Správy Posila aj v radoch funkcionárov

Posila aj v radoch funkcionárov

Prvá slovenská absolventka programu FIFA Master Helena Bašistová uprednostnila Slovan pred zahraničnou kariérou.

Okrem nových posíl v A-mužstve sa vlajková loď slovenského futbalu systematicky posilňuje aj na funkcionárskych postoch. Novou tvárou v Slovane je sympatická Helena Bašistová, ktorá vôbec ako prvá Slovenka vyštudovala prestížnu zahraničnú školu International FIFA Master.

 
Si prvá Slovenka z prestížnej školy International FIFA Master, môžeš nám prezradiť o aký druh školy ide?
Ako už je spomenuté v názve, je to medzinárodný manažérsky program FIFA, ktorý zohľadňuje špecifiká športového priemyslu, jeho komplexnosť a všestrannosť a snaží sa vychovať najlepších športových manažérov na svete. Zatiaľ sa tento ciel programu darí napĺňať a od minulého roka je oficiálne vyhlásený za najlepší športový manažérsky program sveta.

Ako dlho trvalo štúdium a v ktorej krajine prebiehala výučba?
Samotné štúdium je nastavené na jeden rok, ktorý je veľmi intenzívny. Počas neho som žila v troch rôznych krajinách a zameriavala sa na rôzne oblasti výučby. Keďže manažovať klub nie je len o starostlivosti o hráčov, v Anglicku bola výuka zameraná na PR, komunikáciu, históriu či vzťah klubu s fanúšikmi. V Taliansku som zbierala skúsenosti s riadením marketingu a ekonomiky klubu, vysvetľovali nám aj to, aké dôležité je pre dosahovanie cieľov strategické plánovanie. Vo Švajčiarsku, poslednej zastávke, som riešila medzinárodné právo a všetko ohľadom prestupov, licenčného systému klubov, či porušenia partnerských zmlúv až po samotné arbitrážne súdy. Samozrejme, každá časť výučby bolo priamo spojená s návštevami klubov či medzinárodných federácii a obohatená stretnutiami s ľuďmi, ktorí sú experti v daných oblastiach a ktorí sa podieľajú na riadení a smerovaní športu vo svete.

Aké najzaujímavejšie stáže si počas svojho štúdia absolvovala?
Určite bola cenná každá skúsenosť, no najzaujímavejšie bolo privoňať ku krízovému manažmentu F1, organizácii predzápasových aktivít Leicestru City, zápasov basketbalového klubu Olimpia Milano či na vlastné oči vidieť on-line digitálne oddelenie Manchestru City a deliť sa s nimi o nápady.

Mala si medzi spolužiakmi aj funkcionárov z popredných svetových klubov?
Škála žiadateľov na FIFA Master je naozaj pestrá, avšak v mojom ročníku funkcionár pred nástupom na štúdium nebol. Skôr išlo o štandardné pozície napríklad v klube Arsenal Londýn. Ak hovoríme konkrétne o kluboch, tak bývalých spolužiakov mám v Liverpoole, Barcelone, Reale Madrid, Manchestri City, Juventuse Turín a teraz už je jeden predstaviteľ aj v Slovane Bratislava.

Aký je tvoj vzťah k Slovanu Bratislava?
Vzťah som si vytvorila už počas môjho štúdia na vysokej škole v Bratislave. Práve v tomto období hral za Slovan aj môj švagor Michal Hanek, a tak som ho chodila zo začiatku povzbudzovať na domáce zápasy. Časom sa môj vzťah k Slovanu ešte viac prehĺbil a začala som chodiť s fanúšikmi na rôzne výjazdy do Senca, Žiliny, dokonca aj na Víkend šampiónov do Prahy. Bola som aj na veľmi diskutovanom zápase v Trnave.

Ako sa zrodil tvoj príchod do Slovana?
Môj príchod ani neviem poriadne opísať. Úprimne, neplánovala som prísť na Slovensko a rozbehnúť kariéru tu. Pred Vianocami som sa stretla s niektorými kamarátmi, ako aj ľuďmi, ktorí sa pohybujú v slovenskom futbale. V debate sa spomenul Slovan a meno súčasného generálneho riaditeľa Dušana Tittela. Naskytla sa otázka, či by som seba a môj prínos nevidela práve v klube, akým je Slovan Bratislava. Následne som bola v kontakte s pánom Tittelom a zistili sme, že máme rovnakú víziu, čo sa týka napredovania klubu. Z jedného dňa na druhý som tak riešila sťahovanie do Bratislavy.

Akú funkciu budeš v Slovane zastávať?
V rámci štruktúry klubu, bolo vytvorené nové oddelenie tzv. operations (organizačné) oddelenie, ktoré pomáha viceprezidentom a generálnemu riaditeľovi takmer pri všetkých činnostiach spojených s chodom klubu. Takže pole pôsobnosti je naozaj široké.

Čo by si chcela priniesť Slovanu a slovenskému futbalu?
Určite by som chcela prispieť svojimi schopnosťami a povahou k budovaniu klubu, ktorý ma veľký potenciál na to, aby mal najväčšiu fanúšikovskú základňu a návštevnosť na Slovensku, aby mal zároveň stabilnú a udržateľnú výkonnosť v európskych súťažiach a bol konkurenciou pre veľké európske kluby.

Čo si myslíš, kde tlačí slovenský futbal najviac topánka?
Zatiaľ sa necítim na to, aby som mohla slovenský futbal hodnotiť, nakoľko skúsenosti zo slovenského futbalu postupne nadobúdam. Mojou víziou je zlepšená komunikácia medzi všetkými aktérmi, ktorí patria do slovenskej futbalovej rodiny. Nech má každý radosť z hry a nech je každý zápas, či už ligový, pohárový alebo európsky nezabudnuteľným pozitívnym zážitkom pre fanúšikov, hráčov, funkcionárov, ako aj pre všetkých zamestnancov a priaznivcov futbalu. Nech futbal a šport na Slovensku spája všetkých ľudí. Ako povedal Nelson Mandela: Šport má silu zmeniť svet, silu inšpirovať a zjednotiť ľudí tak, ako nič iné...

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.