Úvod Správy Návrat s víziou obrody Slovana

Návrat s víziou obrody Slovana

Prinášame vám rozhovor s novým generálnym riaditeľom Slovana Dušanom Tittelom pre klubový magazín Slovan.

Dušan Tittel pri svojom návrate do Slovana vyhlásil, že jeho z hlavných úloh bude pripraviť klub do budúcnosti na účinkovanie na novom štadióne na Tehelnom poli. Odvtedy uplynul mesiac, a tak vám prinášame rozsiahlejší rozhovor so staronovým generálnym riaditeľom belasých, v ktorom hovorí aj o ďalších aktuálnych i dlhodobých témach.
 
Aj keď ste tri roky nepracovali v Slovane, ku klubu ste vždy mali blízko, takže váš návrat asi nebol komplikovaný...
Presne tak. Aj počas pôsobenia vo funkcii prezidenta Únie ligových klubov som mal dobrý prehľad o tom, čo sa v Slovane dialo, často som navštevoval jeho zápasy. Videl som, čo fungovalo dobre a čo naopak možno trochu škrípalo. Preto je môj návrat ľahší, nemusím sa zoznamovať s úplne novými vecami. Na druhej strane treba otvorene povedať, že nás čaká veľmi veľa roboty. Mám jasnú víziu, a to Slovan ako moderný a profesionálne fungujúci klub vo všetkých svojich činnostiach, ktorý si budú vážiť a rešpektovať nielen naši fanúšikovia, ale aj zvyšok Slovenska tak, ako to bolo v minulosti. Budeme však musieť zmeniť mnoho vecí, aby sme ju naplnili.

Aký je dnešný Slovan v porovnaní s tým, z ktorého ste v roku 2011 odchádzali?
Slovanu sa podarilo dosiahnuť určité úspechy, ale išiel ďalej istou zotrvačnosťou. Bol úspešný na domácej scéne, získal tri tituly, dvakrát Slovenský pohár a dvakrát postúpil do skupinovej fázy UEFA Europa League. Je to pekné a všetkých nás to teší, ale vidíme, že na medzinárodnej scéne nie je natoľko konkurencieschopný, ako by sme si želali. Vyhrať slovenskú ligu nestačí, musíme vybudovať tím, ktorý dokáže lepšie obstáť aj v súbojoch s inými európskymi súpermi. Mojou predstavou je prebudovať nielen káder A-mužstva a realizačný tím, ale tiež ďalšie úseky v klube. Určite nie je pre klub ideálne, keď sa každý rok menia tréneri tak, ako to bolo v poslednom období v Slovane.

Naskočili ste do náročnej situácie. Aké sú vaše prvé priority?
Každé tri-štyri dni máme súťažný zápas, čo je dobré, keď je mužstvo kompletne pripravené a darí sa mu. V opačnom prípade, keď je pod tlakom, stráca body v lige a nedarí sa mu v Európe, prichádza o sebavedomie. Nie je ľahké prepínať medzi našou a medzinárodnou súťažou. Keď utrpíte vysokú prehru v UEFA Europa League, ťažko možno čakať, že o tri dni neskôr bude v slovenskej lige náš výkon o sto percent lepší a sebavedomejší. Za súčasného stavu musíme v prvom rade stabilizovať káder a jednotlivé posty a zlepšiť výsledky. Spolu s ďalšími kompetentnými ľuďmi z vedenia a s trénermi prijmeme rozhodnutie, s ktorými hráčmi môže Slovan počítať do budúcnosti, a zároveň hľadáme ďalších, ktorí budú skutočnými posilami nielen v jarnej časti sezóny, ale v horizonte aspoň dvoch-troch rokov. Je však pred nami veľa práce aj v mládeži, spolupráci s fanúšikmi či celkovej organizácii klubu a zápasov, aby sa nám nestávalo to, čo so Spartou. Snažíme sa každý deň posunúť a odškrtnúť si ďalšiu splnenú úlohu, ale na všetko budeme potrebovať naozaj viacej času, lebo tých problémových oblastí je v súčasnosti veľmi veľa. Prial by som si spraviť celkovú obrodu Slovana v každom jednom úseku, činnosti i v ľuďoch, ktorí chcú pracovať pre Slovan. Nebude to jednoduché, ale myslím si, že nadišiel ten správny čas.

Slovan hral dvakrát skupinovú fázu UEFA Europa League, predtým sa cez predkolá dostala Žilina, dávnejšie aj Košice. Okrem Petržalky však výraznejší úspech nedosiahli. Čo chýba slovenským klubom, aby prekročili svoj tieň?
Slovenské kluby v dohľadnej dobe nebudú môcť finančnou silou konkurovať západnej Európe. Vidíme však, že aj kluby z menších krajín pri dobrej systematickej práci dokážu vybudovať mužstvá schopné súťažiť s najlepšími. Stačí spomenúť APOEL Nikózia, BATE Borisov alebo aj Ludogorec Razgrad, teda tímy, s ktorými sa v nedávnej minulosti stretol aj Slovan. Myslím si, že našou jedinou možnosťou je dlhodobá a trpezlivá práca v klube na profesionálnej úrovni.

Slovanisti sa konečne dočkali posunu v otázke výstavby nového štadióna. Aký je ďalší vývoj v tejto oblasti?
Kompetentní momentálne pracujú na dotiahnutí všetkých vecí potrebných na to, aby sa mohlo začať stavať. Som rád, že konečne aj mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo zmluvu na prenájom pozemkov. Môžeme tu, na Pasienkoch, postupne začať budovať dobré mužstvo, ale všetci vidíme, že bez moderného štadióna v Bratislave sa ďalej nepohneme. Preto si veľmi prajem, aby sa nám podarilo najneskôr do troch rokov postaviť štadión. To však nie je otázka len na Slovan, ale na všetkých partnerov, ktorí sú do tohto veľkého projektu zapojení. Radšej by som obetoval dva tituly majstra Slovenska, len aby sme mali nový krásny štadión na Tehelnom poli. S ním príde aj nová kultúra a pre hráčov veľká motivácia hrať na ňom. Dnes je ťažké osloviť futbalistu, ktorý má skúsenosti z reprezentácie alebo európskych pohárov a dať mu ponuku, aby prišiel trénovať a hrať k nám na Pasienky. Sotva sa tu bude cítiť dobre a podávať plnohodnotné výkony, aké očakávame.

Spomenuli ste už aj fanúšikov. Fanklub Belasá šlachta nedávno ukončil svoju činnosť. Mal by podľa vás klub prísť s vlastnou iniciatívou?
Už na tom pracujeme. Mrzí ma, ako sa vyvinula situácia v doterajšom fanklube, ale musíme akceptovať takéto rozhodnutie. Slovan má stále veľa fanúšikov na celom Slovensku. Vždy ma poteší, keď nás prídu povzbudiť a hlásia sa k nám, ako naposledy v Dolnej Ždani a Skalici pri pohárových zápasoch. Veľmi si to cením. Oslovil som viacerých ľudí, ktorých trápi súčasné postavenie Slovana a záleží im na osude klubu. Počas zimy určite bude priestor na dialóg a myslím si, že je otázkou času, kedy bude mať Slovan opäť fanklub. Radi budeme spolupracovať s každým, kto má Slovan rád a bude rešpektovať vzájomné pravidlá. Je nevyhnutné, aby mal Slovan fanklub, na ktorý budeme všetci hrdí a s ktorým budeme bojovať za spoločnú vec. Samozrejme, zároveň musíme urobiť všetko pre to, aby sa hráči i funkcionári správali profesionálne a dobre reprezentovali klub.

Dá sa už teraz povedať, že nás v zime čakajú výraznejšie zmeny?
K zmenám určite dôjde. Hráči majú ešte šesť zápasov, aby zabojovali o miesta a ukázali, s kým môžeme ďalej počítať. Tým, ktorým sa to nepodarí, budeme musieť poďakovať za to, čo pre Slovan odviedli a rozlúčiť sa s nimi. S trénerom Chovancom pracujeme na vytvorení jednotnej predstavy, ako by mal Slovan hrať a s ktorými futbalistami a akými typmi to možno dosiahnuť. Obmena bude postupná, ale určite dôjde k odchodom niektorých hráčov.

Bude mať Slovan na jar opäť najvyššie ciele, alebo zohľadníte spomenuté zmeny?
Slovan bude mať vždy maximálne ambície. Všetci ho chceme vidieť čo najvyššie, nie však za cenu upustenia od dlhodobej stratégie. Radšej nech skončíme o bod druhí, ale s kádrom, ktorý bude mať šancu dosiahnuť v Európe viac ako doteraz. V minulej sezóne sme mali 12-bodový náskok a vidíme, aký je rozdiel medzi Slovanom a európskym futbalom. Prioritne chceme budovať perspektívny tím, čo nám však nebráni vyhrávať. Sám som vždy chcel zvíťaziť, či to bol priateľský, pohárový alebo ligový zápas a v tom sa nikdy nezmením.

Starší dorast získal v uplynulej sezóne titul. Ako hodnotíte ďalší progres týchto hráčov?
Potešilo ma, že po desiatich rokoch sa Slovan opäť stal majstrom v tejto kategórii. Niekoľko chlapcov z tohto tímu je naozaj veľmi šikovných. Máme možnosť sledovať ich v zápasoch našej juniorky. Snažíme sa s Jozefom Chovancom teraz získať o nich čo najlepší obraz. Slovan by mal dosahovať dobré výsledky v mládeži, ale opäť to nemôže byť na úkor koncepčnej práce a sledovania spoločného cieľa, ktorým je jednotný systém výchovy mladých hráčov v Slovane. Jednotlivé družstvá a ich tréneri musia navzájom úzko spolupracovať. Na nás zase bude vytvoriť pre mládež čo najlepšie podmienky, aby sme boli schopní dopĺňať naše tímy o najlepších chlapcov z regiónov tak, ako to fungovalo aj v minulosti.

Slovensko a samotná liga potrebujú silný Slovan. Zároveň však ani Slovan nemôže napredovať bez kvalitnej ligovej súťaže. Budete vzhľadom na vaše skúsenosti z ÚLK či UEFA vyvíjať iniciatívu aj v tomto smere?
Potrebujeme kvalitnú konkurenciu, aby hráči týždeň čo týždeň museli naozaj siahnuť na dno síl, aby odmakali každý zápas a nedosahovali ľahké víťazstvá. Iba tak môžu byť pripravení do Európy. Päť-šesť najväčších klubov musí pochopiť, že bez intenzívnej spolupráce a komunikácie nemáme nádej na úspech. Zatiaľ je toho veľmi málo a za súčasného stavu je napríklad šanca na spoločnú česko-slovenskú súťaž minimálna. Pre Čechov nie sme momentálne prijateľným partnerom vzhľadom na to, ako vyzerajú naše štadióny a aké dosahujeme športové výsledky na klubovej úrovni. Samozrejme, zatiaľ sú proti aj pravidlá UEFA. Keď však chceme o takomto projekte rozmýšľať, musíme mať viacej dobrých klubov s infraštruktúrou na zodpovedajúcej úrovni. Súpermi sme na ihrisku počas 90 minút, vo všetkom ostatnom musíme byť partnermi. Ak celé Slovensko bude nenávidieť Slovan už len preto, že je z Bratislavy, nepohneme sa dopredu. Chcelo by to trochu viac nadhľadu a menej zbytočných predsudkov a komplexov. Musíme vybudovať taký Slovan, aby bol dobrým príkladom pre slovenský futbal a patril k lídrom v rokovaniach s tými, ktorí majú záujem spolupracovať.

 

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Z Celje si vezieme remízu i vyše 17-tisíceurovú pokutu.
Pozývame vás na odvetu s Celje.
Belasá juniorka v sobotu odštartuje novú sezónu.

Neprehliadnite

Začína sa Niké liga 2024/2025!
Pozrite si najdôležitejšie momenty úvodného zápasu 2. kola kvalifikácie Ligy majstrov.
Pozrite si vyjadrenia trénera Weissa po zápase v Celje.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.