Úvod Klub História 1970 - 1992 - Nováčik na siedmom mieste

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1989 Nováčik na siedmom mieste

Bratislava sa tešila na návrat belasých do najvyššej  súťaže. Inter ZŤS Bratislava si ako zlepenec nezískal osobitnú popularitu. Na Slovan sa čakalo. Prekvapením však bolo, že belasí sa zbavili trénera J. Zachara. Oficiálne mu vraj vypršala zmluva a hľadala sa náhrada. Hovorilo sa o J. Medviďovi s asistentom D. Galisom, teda o bývalých hráčoch. Vládol totiž názor, že najlepšie je, keď si Slovan vystačí z vlastných zdrojov. Novým by mal byť po ruke aj Jozef Vengloš ako poradca. Keď sa však blížil začiatok ligy, objavovalo sa meno Jozefa Jankecha, ktorý však mal už podpísanú zmluvu so Slušovicami. Podarilo sa však dohodnúť a J. Jankech prišiel. Za asistenta si vybral J. Valoviča a Ľ. Cvetler prevzal juniorku.

Funkcionári vedeli, že verejnosť bude očakávať aj dobré výkony a nie návrat k predchádzajúcim rokom. Preto sa pokúšali získať aj nové posily. Mali to byť skúsenejší hráči, aby mužstvu vtisli prvoligové návyky i štýl. Prestupové lístky podpísali V. Vankovič z Michaloviec ako najlepší strelec I. SNL, predtým hrávajúci aj v Sparte Praha a v Lokomotíve Košice. Z Trnavy si to namieril západnejšie stredopoliar V. Ekhardt, bojovník a dirigent stredu poľa. Pripojil sa aj obranca Žiliny . Kinier, reprezentant ČSSR. Teda posily do každého radu. Muži okolo tridsiatky, ktorí skutočne pomohli.Novými hráčmi boli okrem nich iba M. Chvíla a M. Uhlík, ktorí prišli z vojenčiny. Odišiel len I. Schulcz, v Slovane ani nie veľmi výrazný, no zapáčil sa skautom Dukly Praha a zobrali si ho. Tajomník oddielu Vlado Varga oznámil, že vekový priemer mužstva je takmer 25 rokov a v kádri týchto 23 hráčov: Stromšík, A. Vencel ml. – T. Stúpala, Ľ. Havran, M. Chvíla, L. Repáčik, G. Hornyák, S. Gorel, M. Suchánek, D. Titt el, R. Ducký, V. Ekhardt, M. Uhlík, J. Juriga, M. Hirko, P. Fijalka, L. Pecko, V. Vankovič, E. Varga, J. Guziar, J. Timko, V. Kinier a P. Rýzek.

Na prvý zápas s Olomoucom prišlo 10 000 zvedavých divákov. Súper si dal vlastný gól a bolo 1:1. Tréneri vybrali na ouvertúru v prvej lige takúto jedenástku: Stromšík – Stúpala (Hirko), Titt el, Kinier, Havran – Juriga, Ekhardt, Ducký, Pecko – Vankovič, Varga. Titt el, Juriga, Pecko a Rýzek hrali prvý ligový zápas. Nebol to však pre nováčika ľahký ročník. Štyrikrát sa dokonca skĺzol až za 12. Miesto tabuľky a až v dobrom fi niši sa vyšplhal na siedmu priečku, čo už nebolo na začiatočníka zlé. V posledných kolách vyhrával doma takmer na nulu s Bohemiansom Praha 3:0, s Hradcom Králové 3:1 a s Plastikou Nitra 4:0. A keby bol priniesol body z posledného súboja vo Vítkoviciach (0:2), bol by býval šiesty. Mužstvo si však kazilo imidž na začiatku, keď trikrát remizovalo, po Olomouci vonku so Slaviou 0:0 a potom aj s Interom pred 14 000 divákmi 1:1. Nemalo veľkú sebadôveru, a preto nezvládlo v Prahe ani súboj s budúcim majstrom – Spartou, kde platilo nováčikovskú daň 3:5. Stále boli starosti s výkonmi na súperových štadiónoch. Slovan z nich priniesol prvé dva body až v 11. kole (!), keď vyhral v Hradci Králové 3:0. A potom v poslednom zápase jesene v Chebe vyhral 2:0. Práve v závere sa musela základná zostava najviac meniť. V jeseni skončil Slovan ôsmy, ale pokazil si to hneď v prvom zápase jari prehrou v Chebe 0:3. Jednu škvrnu priniesol z Dun. Stredy, kde prehral 2:5. DAC mal však vtedy dobré mužstvo na čele so Šimonom, Takáčom, Lieskovským, Mičincom, Kapkom, Fieberom, Pavlíkom... Slovan to vyvážil dvoma výraznejšími výsledkami z domu, ako sme už sporemizovalo menuli s Bohemiansom 3:0 a s Nitrou 4:0. Všetko sú to ukazovatele mužstva stredu, ktoré však doma prehralo iba raz, s Duklou Praha 1:2.

Pozrime sa na bilancie jesene a na celkovú. Jeseň: 15 5 4 6 20:21 14. Spolu: 30 13 4 13 41:39 30. V každom smere priemer. Veľa prehier, tesné skóre a veľa gólov vo vlastnej sieti. Jarné zmeny, keď odišiel do B. Bystrice M. Suchánek, do Michaloviec  J. Guziar a do Malaciek P. Fijalka, neznamenali veľa pre výkonnosť. Zo začiatku sa síce niečo pokazilo, ale náladu napravili víťazstvá nad Slaviou Praha 2:0, Spartou Praha 1:0 a rovnako nad Spartakom Trnava. Inter však kraľoval ďalej. V jeseni remizoval na Tehelnom poli 1:1 a potom doma vyhral 1:0. Slovan teda v najvyššej súťaži neprepadol a tréner Jankech pripravil súcu zostavu pre nasledujúce ročníky: Vencel – Stúpala, Kinier, Tittel, Repáčik – Hirko, Varga, Ekhardt, Ducký – Pecko, Vankovič (Chvíla, Timko, Juriga). Na konci ročníka povedal: „Naša hra nebola niekedy pre oko diváka skutočne príťažlivá, no niekoľkokrát sa hráči vzchopili. Od pásma zostupu sme sa však vždy dokázali vzdialiť. Azda budeme hrať v budúcnosti smelšie, aj keď veľké výkony ešte nemôžeme čakať. Víťazstvá sa budú rodiť ťažko, ale pokúsime sa, aby ich bolo viac.“ Pred Slovanom skončila 3. Nitra i 6. Dun. Streda. Bolo však isté, že naše mužstvo bude hrať opäť v PVP ako finalista Čs. pohára, pretože Sparta Praha získala titul a čakal ju Pohár majstrov. Slovan mal v ročníku priemernú návštevu 8 130 divákov a v jeho drese sa vystriedalo 21 hráčov: Stromšík, A. Vencel ml. – Hirko, Titt el, Kinier, Havran, Repáčik, M. Suchánek, Kinier, Chvíla, Ekhardt, Juriga, Ducký, Pecko, V. Vankovič, Rýzek, E. Varga, J. Timko, Gorel, Hornyák, Hraška. Góly dali: Vankovič 18 (piaty strelec ligy), Hirko 6, Ducký 5, Titt el, Pecko, Timko po 3, Chvíla, Juriga a Varga po 1. Ako sme už spomenuli, Slovan vyhral Slovenský pohár. Vyradil Ružomberok 3:0, Prešov 2:0 a vo finále v Hlohovci  pred 6 000 divákmi ZVL Pov. Bystricu2:1 dvoma gólmi Vankoviča. Víťazi: Vencel ml. – Stúpala, Kinier, Titt el, Repáčik – Hirko, Ekhardt, Ducký – Pecko (Chvíla), Vankovič. Finále Čs. pohára sa hralo v Opave pred 10 000 divákmi. Sparta Praha zvíťazila nad Slovanom 3:0. Bratislavčania hrali v zostave: Vencel – Stúpala, Kinier, Repáčik, Chvíla (E. Varga) – Hirko (Glonek), Ekhardt, Juriga – Ducký, Pecko, Timko. Tréner: J. Jankech.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.