Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý duel na Tehelnom poli

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1940 Prvý duel na Tehelnom poli

Príťažlivého súpera pozval ŠK Bratislava na prvý zápas na budúcom veľkolepom štadióne 27. októbra 1940 na Tehelné pole – berlínsku Herthu. Remízu 2:2 najprv zachraňoval Luknár z pokutového kopu a potom svojou typickou bombou. Na historický zápas a udalosť zostava: Tomanovič – Vanák, Bíro – Kováč, Porubský, Chodák – Arpáš, Földeš, Rado, Luknár, Valovič. Škoda, že na medzinárodné futbalové udalosti v hlavnom meste Slovenska stále bohatý rok 1940 mal pre belasých mrzutý záver. V decembri zavítal k Dunaju srbský klub ŠK Jugoslavija Belehrad. Najprv po únavnej ceste vlakom nečakane podľahol ŠK ASO 1:2, ktorý viedol bývalý kapitán belasých Ján Jurčák. Ekonomicky na tú dobu nezvyčajne a dobre podporované fi remné mužstvo sa zabezpečilo aj inak: vypožičalo si popredných ligových hráčov Ferényiho, Bieleka a Ohrívala a prvý z nich strelil vedúci gól, víťazný pridal Halaling. Na druhý deň proti ŠK Bratislava nastúpili Srbi ako vymenení. Predviedli modernú, rýchlu a strelecky účinnú hru a trochu podceňujúci ŠK Bratislava rozdrvili 6:2.

 

 

V Berlíne Hertha porazená 7:1

Keďže ostávalo ešte niekoľko dní do odchodu „ešky“na novoročný zájazd do Nemecka, vyzvali Posádkovú XI. na odvetný zápas za septembrových 7:5. Budúci veľký rival pre bratislavské derby (OAP) pocítil, že už tak skoro to ŠK Bratislava berie vážne a vyhral 4:1, hoci medzi vojakmi boli takí vynikajúci hráči ako Vanák, Ferényi, Ohríval, Krištofík, Janota. V Nemecku ŠK Bratislava dosiahol skvelé víťazstvá. Najprv 29. decembra rozdrvil Herthu Berlín 7:1 (4:0), keď za tuhého mrazu 11-tisíc divákov rozohrievali dve strely Földeša, Luknára a Arpáša a jedna Rada. Mužstvo: Reimann (vypožičaný z Považskej Bystrice) – Vanák, Rado – Kováč, Porubský, Chodák – Valovič, Földeš, Arpáš, Luknár, Bíro nazvali diváci umelcami futbalu a v tlači sa písalo, že trojica záložníkov Kováč, Porubský, Chodák nemá v Európe pár... Berlínsky úspech potvrdili belasí na Nový rok v Lipsku, kde silnú Turu zdolali gólmi Chodáka a Luknára 2:1 (1:0). ŠK Bratislava nezanedbával mimo ligy styky s domácimi súpermi. Doma zdolal TŠS Trnava 5:3, v Nitre miestny AC 5:0. Okrem spomínaných zápasov s Posádkovou XI. hral aj s ďalšími bratislavskými klubmi: ŠK VAS 6:0 (o Štefánikov pohár) a 5:3, ŠK ASO (o dva roky účastník 1. ligy) 8:0 a 4:1, PTE 0:2 (jeden gól strelil Baláži, ktorý po fúzii s ŠK Mestské závody nebol pre „ešku“ perspektívny).

 

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.