Úvod Klub História 1919 - 1942 - Stroskotanie na Čechoslovane Košíre

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1925 Stroskotanie na Čechoslovane Košíre

Rok 1925 ostane v histórii česko-slovenského futbalu významným medzníkom. Do praxe uviedli pravidelné a dlhodobé súťaže. Pomohla k tomu medzinárodná futbalová federácia FIFA, keď prejavila súhlas s prípadným zavedením profesionalizmu v kluboch, že teda môžu mať platených futbalistov. Prvých takýchto hráčov prihlásilo na ČSAF 17 klubov, ani jeden zo Slovenska. Pre profesionálne kluby pripravili I. asociačnú ligu s 10 členmi a druhú so šiestimi. Všetky ostatné kluby sa mohli prihlásiť do amatérskych majstrovstiev ČSAF, teda do súťaže o titul amatérskeho majstra ČSR. Dali tomu epitetonornans „Od Šumavy k Tatrám“. Do záveru súťaže sa kvalifikovalo osem mužstiev podľa špeciálneho kľúča. Pre Slovensko to znamenalo kvalifikáciu – určiť najlepšieho zo župných majstrovstiev ČSSF a okresných MLSz.

Keďže župní majstri vyšli len z dvoch dokončených súťaží Západoslovenskej a Juhoslovenskej, o postupe do záverečnej osmičky rozhodol jediný zápas: I. ČsŠK Bratislava – Slávia Lučenec 6:1 (po troch góloch strelili Řehák a Čabelka) na petržalskom ihrisku. Ligeti SC to mal pre určenie majstra MLSz oveľa komplikovanejšie, aj preto do záveru ani nevstúpil. Najprv musel vyradiť v Bratislavskom okrsku Rapid 3:1, a potom z ďalšieho okrsku LAFC Lučenec 5:1. Vo finále narazil na UTK Užhorod, lenže tak dlho hľadali termín na tento zápas, že ho zohrali až v apríli 1926, takže víťazstvo 3:0 pre Ligeti SC už nič neznamenalo. Na zápas l. kola na jeseň 1925 do Moravskej Ostravy pochopiteľne nemohol cestovať, lebo nemal na to oprávnenie.

Pokiaľ ide o I. ČsŠK Bratislava, tréner Štefan Priboj ešte nemal na takú náročnú súťaž pripravené náležite silné mužstvo. Nevedelo využiť ani výhodu domáceho prostredia v jednokolovom systéme. Narazilo na Čechoslovan Košíře a prehralo s ním 3:4, keď na začiatku druhého polčasu bol stále bezgólový stav. Vtedy sa rozstrieľali dvaja útočníci hostí Janík a Tožička, inak známy hokejový reprezentant, na čo vedel dvoma gólmi odpovedať len Řehák, aj to z pokutovej značky, Čabelkov tretí gól prehru neodvrátil. Nedokvasené mužstvo vyzeralo takto:Hollý – Čulík, Bock – Kaulich, Dočkal, Pech – Uher, Šoral,Čabelka, Řehák, Pohořský.´

Hlavná súťaž mala v roku 1925 takýto priebeh –1. kolo: Rapid Praha – SK Pardubice 3:1, Union Žižkov – SK Prostějov 3:1, I. ČsŠK Bratislava – Čechoslovan Košíře 3:4, SK Moravská Ostrava bez boja, lebo Ligeti SC v danom termíne ešte nebol majstrom MLSz. Semifinále: Union Žižkov – Rapid Praha 3:2, Čechoslovan Košíře– SK Moravská Ostrava 3:1. Finále: Union Žižkov – Čechoslovan Košíře 3:2.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.