Pod vplyvom vtedajch politicko-ekonomickch tlakov a zujmov dolo 5. augusta roku 1961 k zleniu TJ NV Slovan a TJ Dimitrov. Do nzvu najpoetnejieho bratislavskho portovho klubu preniklo meno druhho najvieho chemickho podniku na Dunaji (Chemickch zvodov Juraja Dimitrova) a vznikol Slovan CHZJD Bratislava.

Po zlen spomnanch klubov dolo k celkovej zmene v lenskej a funkcionrskej truktre klubu, priom sa podstatne rozrila materilno-technick zklada jednoty. Pribudli nov portovisk a portov zariadenia, nov TJ dostala do daru naprklad arel v Mierovej kolnii. Pod vplyvom urbanistickho zmeru a plnovitho rozvoja investinej vstavby v Bratislave, dolo po roku 1961 aj rekontrukcii u zastaranho tadina resp. arelu na Tehelnom poli. Vsledkom bola zven divcka kapacita na 45.000 miest, vybudovanie umelho osvetlenia, nov B-tribna so atami a kabnami pre hrov, intalcia svetelnej tabule, vstavba novej trvnatej plochy a ozvuenie celho futbalovho arelu.

Poas dvadsaosemronej existencie Slovana CHZJD pod tmto nzvom priniesli futbalisti na Teheln pole historick spechy, ale aj najsmutnejie a dovtedy nepoznan obdobie bez asti belasch v najvyej ttnej sai. Okrem troch majstrovskch titulov v bvalej eskoslovenskej lige (69-70, 73-74 a 74-75) skonili belas aj sedemkrt na druhom mieste a ??? nenali premoitea ani v piatich seznach eskoslovenskho pohra. Futbalisti Slovana CHZJD, ktor v roku 1969 triumfovali po vazstve 3:2 nad FC Barcelonou v Bazileji vo finle Pohra vaza pohrov, sa zaslili o najv klubov spech v celej histrii eskoslovenskho futbalu.

Ete predtm v roku 1962 si vak zaknihovali slovanisti do belasej histrie premirov vazstvo v eskoslovenskom pohri a tento triumf zopakovali aj v nasledujcej sezne. Rok 1962 sa vak niesol v znamen spechu eskoslovenskej reprezentcie, ktor zopakovala na MS v Chile strieborn spech z roku MS 1934 v Rme. Vrazn podiel na tom, e vo finle svetovho ampiontu si mohli eskoslovensk futbalisti porovna kvality so slvnou Brazliou (1:3), mali aj slovanisti - brankr Viliam Schrojf a stopr Jn Popluhr. Schrojf, ktor pripravil o nervy na pamtnom chilskom ampionte nielen miliny maarskch priaznivcov, si z juhoamerickho kontinentu odviezol soku pre najlepieho glmana majstrovstiev. Slovensk futbalista storoia - Popluhr, ktor sa neskr stal aj kapitnom eskoslovenskej reprezentcie, odvtedy pravidelne dostval pozvnky na prestne exhibin zpasy po celom svete.

Krtka dekadencia belasho futbalu sa na Tehelnom poli len doasne usadila v sezne 1965-1966, kedy slovanisti tuho bojovali o zchranu. U v nasledujcej sezne vak zverenci trnera Jna Hucka mohli pochvli tattom eskoslovenskho vicemajstra a tak sa zaala tvori sksen partia, ktorej vrcholom bol spech na tadine Sv.Jakuba v Bazileji. Od 1. janura 1968 prevzal belas mustvo bval hr Slovana Michal Vian, ktor priiel s progresvne rchlou a jednoduchou koncepciou hry. Po triumfe v eskoslovenskom pohri mali slovanisti prvo tartova v eurpskej klubovej sai PVP. Priekopnk a stratg Vian vyuil zimn prpravu v roku 1969 na turn po Argentne, kde belas hrali na kvalitnejch ternoch a pred tvrfinle PVP proti AC Turn tak u boli rozohrat. Po tvrdom dvojzpase s turnskym AC a vazstvch 1:0 a 2:1 nasledoval nemenej bolestn prekka v podobe ktskeho mustva AFK Dunfermline. Slovanisti postpili po dvoch semifinlovch gloch Jna apkovia a vsledkoch 1:1 a 1:0. V slvnom vajiarskom finle 21. mja aj za prtomnosti asi tiscky belasch fanikov okoval favorita glom u v vodnej minte Cvetler. V 17. minte sce vyrovnal Zaldua, ale zaskoen panieli v priebehu celho zpasu len doahovali, pretoe do polasu skrovali belas ete dvakrt. Najprv Hrivnk v 31. minte zakonil presnou strelou spoza estnstky ukkov slo, ktor spene realizoval a z postu predstopra (strednho obrancu). V zvere polasu pohotovo rozohral vhadzovanie najlep hr na ihrisku Jokl na Jna apkovia, ktor loptu po krtkom printe poslal do siete. Slvny katalnsky vekoklub sa zmohol v neakane tonom finle PVP u len na skorigovanie vsledku zsluhou Rexacha priamo z rohovho kopu. Slovanisti cenn vazstvo udrali a tak po nvrate na ceste z letiska v Ivanke do bratislavskch ulc ich vtal stotiscov dav.

Polstoroie svojho vzniku tak belas oslvili zatia najvm spechom v histrii Slovana. Do kdra trnera M. Viana patrili v sezne 1968 - 1969 tto hri: Bohumil Bizo, udovt Cvetler, Jn apkovi, Jozef apkovi, Jozef Fillo, Jozef Hatr, Jn Hlavenka, Alexander Horvth (kapitn), Ivan Hrdlika, Vladimr Hrivnk, Karol Jokl, Jozef Kontr, Ladislav Mder, Peter Mutkovi, Michal Sokol, Jn Zlocha, udovt Zlocha a Alexander Vencel. Slvny rodk z Bernolkova - Popluhr na jar roku 1968 opustil Teheln pole a na dva roky sa upsal franczskemu Olympique Lyon.

Vaka medzinrodnm sksenostiam nechbalo belasm zdrav sebavedomie ani v nsledujcej sezne 1969 - 1970, v ktorej pod vedenm M. Viana prelomili hegemniu troch majstrovskch titulov trnavskho Spartaku. Slovan zskal vtedy po 15 rokoch al majstrovsk titul, avak tentoraz u v 16-lennej lige. Slovensk futbal preval zlat asy, ktor v roku 1970 mierne defraudovali vsledky nepripravenej eskoslovenskej reprezentcie na MS v Mexiku. V kdri nrodnho tmu na svetov ampiont figurovalo a sedem vtedajch hrov Slovana - Vencel, J. Zlocha, Hrdlika, Jokl, Jn apkovi, Hrivnk a Horvth. alie vytriezvenie pre futbalistov z Tehelnho pola prilo v 1. kole PVP, v ktorom belas prekvapujco vypadli s Dinamom Zhreb.

V tomto obdob sa po re trnerskych osobnost zjavil na slovenskej scne neskr uznvan odbornk a priekopnk Jozef Venglo. Bval hr Slovana, ktor u ako 19-ron s nm zskal majstrovsk titul v roku 1955, zavtal na Teheln pole tentoraz ako trner na jese roku 1973. Ruombersk rodk a neskr aj f trnersko-metodickej komisie FIFA nadviazal na cieavedom prcu svojich slovanistickch predchodcov a al titul eskoslovenskho vicemajstra zo sezny 1971 - 1972 pod vedenm trnera Jna Hucka (V sezne 1971 - 1972 bol krom ligovch kanonierov Jn apkovi s 19 glmi). To u mal za sebou trner Venglo psobenie v Austrlii, koickom VSS ako aj spech na medzinrodnej scne. V roku 1972 toti priviedol spolone s trnerom J. Fberom (neskr pribral aj asistenta M. Kvaeka) eskoslovenskch mladkov k eurpskemu titulu na ME hrov do 23 rokov.

V roku 1974 tak aj vaka Vengloovi strieda spen trnavsk ru op bratislavsk. Reovo zdatn svetobenk Venglo aj vaka otvorenej komunikcii s hrmi zaal v Slovane zavdza profesionalizmus a sofistikovan poznatky do praxe. Pod vedenm trnera Vengloa, ktor na Tehelnom poli modernizoval najm starostlivos o hrov, ich denn reim, ako aj trningov metdy a samotn hern systm, zskal Slovan v dvoch seznach po sebe (1973 - 1974 a 1974 - 1975) iesty a siedmy majstrovsk titul. Navye, o ist majstrovsk hetrik prili "Vengloovci" v sezne 1975 - 1976 aj vaka reprezentanm povinnosami. V tom ase u toti sedel Venglo na dvoch stolikch a spolone s reprezentanm trnerom Vclavom Jekom kreovali zklady pre historick spech nrodnho tmu v Belehrade. Klubov a reprezentan koncepcia boli synchronizovan a tak si trner Venglo preveroval modern poznatky v prprave Slovana aj reprezentanho mustva vtedajej SSR (eskoslovensk socialistick republika). Oba futbalov kolektvy v roku 1975 neprehrali ani jeden san resp. medzittny zpas!!!.

Vrcholn spech slovenskho futbalu sa viae na rok 1976, kedy reprezentcia SSR tvoren z drvivej asti hrmi Slovana, zskala eurpsky titul na ME v Belehrade. V pamtnom finle 20. jna na tadine Crvenej zvezdy zvazila SSR nad obhajcom titulu Nemeckom 3:2 a po penaltovom rozstrele. Zlat medaily dostali okrem trnera Vengloa a brankra Alexandra Vencela a iesti hri zkladnej zostavy majstrov Eurpy - Jozef apkovi, Koloman Go:gh, Marin Masn, Anton Ondru, Jn Pivarnk, Jn vehlk. Navye, v kdri SSR figuroval aj Duan Galis, avak vtedy ete ako hr VSS Koice). /Zostava SSR vo finle ME 1976 v Belehrade: Viktor - PIVARNK, JOZEF APKOVI, ONDRU, K. GO:GH - Dobi (94. Fr. Vesel), Panenka, J. MDER - M. MASN, vehlk (80. Jurkemik), trneri: V. Jeek a J. Venglo/

Z vysokej vky priamo na zem vak dopadla belas pospolitos u v nasledujcej ligovej sezne 1976 - 1977, v ktorej zachraoval bratislavsk renom smeho Slovana konkurenn Inter s titulom eskoslovenskho vicemajstra. Z Tehelnho pola odiiel trner Venglo, ktorho op vymenil Vian. Belas mali glov suchoty, v Slovenskom pohri vypadli u vo tvrfinle a zaal sa rozklad vekho Slovana i reprezentanho tmu majstrov Eurpy. Ani sptn roda a krtky nvrat trnera Vengloa nepomohli zastavi rtajcu sa krzu najslvnejieho slovenskho klubu. Prepojenos a vzjomn zvislos Slovana a nrodnho tmu sa op potvrdila, pretoe radujci majster Eurpy SSR nepostpil na finlov turnaj MS 1978 do Argentny. iastonou satisfakciou bol zisk bronzovej medaily na ME 1980 v Taliansku a olympijsk triumf na OH 1980 v Moskve. V oboch nrodnch vberoch trnera Vengloa, vak patrili k stabilnej zkladnej zostave u len traja slovanisti - Go:gh, Masn a Ondru !!.

Na Tehelnom poli sa zaala pozornos ete viac upriamova na vchovu mldee, ale majstrovsk tituly iakov v osemdesiatych rokoch boli len slabou nplasou pre lanch priaznivcov Slovana. Belas sce v roku 1982 zvazili vo finle eskoslovenskho pohra nad Bohemians Praha (0:0, 4:2 na penaltov rozstrely), avak to bola na dlh roky labutia piese. V poslednom kvalifikanom zpase ME 1984 proti Rumunsku na Tehelnom poli bol v reprezentcii SSR jedinm slovanistom striedajci Milan Luhov, ktor vyrovnal na 1:1. Od kritickej sezny 1977 - 1978 Slovan upadal stle hlbie a v roku 1983 bojoval o ligov zchranu s Brnom. Nepomohlo vak ani trojron psobenie trnera Antona Malatinskho, ktor bol strojcom trnavskch spechov. ierne druholigov mran definitvne zatienili Teheln pole v sezne 1984 - 1985, kedy belas pod vedenm trnerov Hucka a Oberta opustili po 50. rokoch najvyiu sa. Vtedy padla aj posledn bata eskoslovenskho futbalu, pretoe Slovan bol od zaloenia I. sK do roku 1985 jedinm klubom, ktor nikdy neopustil najvyiu celottnu sa!!!

Po troch seznach strvench v Slovenskej nrodnej lige (1. SNL) sa podaril slovanistom nvrat do celottnej sae. V sezne 1987 - 1988 si belas vybojovali nvrat do najvyej ligy pod vedenm trnera Jna Zachara, po ktorom prebral na dve sezny taktovku Jozef Jankech. Neskor trner slovenskej repezentcie pripravil rodn pdu pre spechy koua Duana Galisa, ktor si zskal dveru viacerch talentovanch slovanistov vrtane Petra Dubovskho, Miloa Gloneka a Ondreja Kritofka u v rezervnom B-tme.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.