Úvod Správy Mládež ŠK Slovan Bratislava partnerom projektu Futbal pre priateľstvo 2018

ŠK Slovan Bratislava partnerom projektu Futbal pre priateľstvo 2018

Futbal pre priateľstvo spája deti z 211 krajín a regiónov.

Mladí hráči sa stretnú v Moskve za účasti slávnych futbalistov a navštívia otvárací zápas Majstrovstiev sveta vo futbale 2018

Cieľom programu Futbal pre priateľstvo je zapojiť mladú generáciu po celom svete do propagácie najdôležitejších ľudských hodnôt medzi svojimi vrstovníkmi – priateľstva, rovnosti, mieru a rešpektu k rôznym kultúram a národnostiam. Do akcie sa tohto roku zapojí celkovo 211 krajín a regiónov. Projekt vyvrcholí stretnutím v Moskve v dňoch 8. až 15. júna 2018. Na Slovensku sa v súčasnosti vyberá mladý dvanásťročný útočník, ktorý bude Slovensko v rámci projektu reprezentovať. Spolu s ním pôjde do Moskvy aj mladý slovenský novinár.

 „Šiesty ročník medzinárodného detského spoločenského programu Futbal pre priateľstvo je oficiálne otvorený, v tomto roku je F4F podporovaný 211 krajinami a regiónmi! Prvýkrát sa stretnú mladí športovci zo všetkých kútov sveta, kde sa hrá futbal. Žijeme vo veku, keď ľudia po celom svete usilujú o zjednotenie za princípy rovnosti a vzájomného rešpektu. Projekt je kľúčovým prvkom tohto procesu. Futbal pre priateľstvo dáva rovnakú príležitosť všetkým,“ povedal v rámci hlasovania Viktor Zubkov, predseda predstavenstva PJSC Gazprom. „Sme radi, že môžeme podporiť túto jedinečnú iniciatívu nášho partnera FIFA Gazprom,“ povedal Fatma Samoura, generálny tajomník FIFA. „Fórum je dokonalým príkladom toho, ako je možné futbal používať na otvorenie dverí pre dievčatá a chlapcov všetkých zázemí, čo je misia, ktorú FIFA aktívne podporuje.“

V priebehu žrebovania bolo zostavených 32 medzinárodných tímov a určené, aké pozície budú zastupovať hráči z jednotlivých krajín (brankár, obranca, záložník alebo útočník). Na akcii sa zúčastní aj viac než 5 000 novinárov, ktorí budú o priebehu projektu informovať verejnosť v domovských krajinách mladých hráčov. Na mieste bude tiež zriadené medzinárodné detské tlačové stredisko F4F, ktoré bude tvorené z mladých 12-ročných novinárov, opäť z 211 krajín a regiónov. Na Slovensku v súčasnosti prebieha výber slovenských účastníkov, teda mladého futbalistu útočníka a novinára.   

Všetkých 32 tímov sa stretne pri príležitosti Majstrovstiev sveta Futbalu pre priateľstvo dňa 12. júna 2018 v Moskve. Druhý deň po turnaji sa mladí veľvyslanci stretnú v rámci šiesteho medzinárodného detského fóra Futbalu pre priateľstvo, kde budú za účasti slávnych futbalových hráčov diskutovať o tom, ako podporiť hodnoty, ktoré projekt propaguje na globálnej úrovni. OSN považuje projekt Futbal pre priateľstvo a jeho Školu deviatich hodnôt za celkom jedinečný vzdelávací program na globálnej úrovni. Na programe v Moskve sa zúčastní aj legenda svetového futbalu Marco van Basten. „V priebehu medzinárodného detského projektu Futbal pre priateľstvo mladí hráči stretnú priateľov z celého sveta a dozvedia sa viac o rovnosti a spravodlivosti – hodnotách, ktoré sú pre FIFA veľmi dôležité. Dúfam, že sa s účastníkmi stretnem na vyvrcholení projektu v Moskve a budem mať možnosť popriať im veľa zdaru,“ povedal Marco van Basten.

Pretože Futbal pre priateľstvo je tiež ekologickou iniciatívou, všetkých 32 medzinárodných tímov priateľstva nesie mená po ohrozených zvieracích druhoch všetkých kontinentov. Slovenský účastník z futbalového klubu Slovan Bratislava bude súčasťou tímu nazvaného Ďateľ cisársky a zahrá si spolu s obrancami z Belize a Guatemaly, brankárom z Nemecka a stredovými hráčmi z Kanady a Nikaraguy.

„Som rád, že stále viac detí z rôznych krajín sa pripája k programu Futbal pre priateľstvo, ktorý mi dal príležitosť nájsť nových priateľov z celého sveta. Rovnosť, mier a priateľstvo sú hlavnými hodnotami, o ktorých hovoríme so svojimi vrstovníkmi a s dospelými. Naozaj dokážeme zmeniť svet k lepšiemu, naozaj tomu verím,“ povedal mladý veľvyslanec programu Futbal pre priateľstvo Juan Manuel Pinola Silveira (Uruguaj, 12 rokov).

Videozáznamy zo žrebovania Futbal pre priateľstvo sú k dispozícii na oficiálnom YouTube kanáli F4F: https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Gratulujeme našim hráčom!
Ako hrali naši mladíci?

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.