Úvod Klub História 1919 - 1942 - Druhý ročník, druhý titul

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1941 Druhý ročník, druhý titul

Druhý ročník Slovenskej ligy 1940/41 charakterizoval duel ŠK Bratislava – FC Vrútky o primát. Oproti predchádzajúcemu duelu ŠK Bratislava – AC Považská Bystrica bol dramatickejší, i keď tentoraz z jesennej tabuľky vychádzali Bratislavčania do jarnej odvety aspoň s jednobodovým náskokom pred najväčším súperom. A s novým trénerom Vincentom Dittrichom, ktorý ešte5. decembra 1940 prevzal tréningy belasých. Mal tie najlepšie referencie. Keď skončil vo viedenskom Rapide aktívnu činnosť, dal sa na trénerskú dráhu a vynikať aj na tomto poli začal vo Francúzsku. Olympique Marseille priviedol k prvenstvu vo Francúzskom pohári. Jeho nové mužstvo ŠK Bratislava sa posilnilo konečne Antonom Vitálošom z ŠK VAS, keď sa mu podarilo dokázať, že je Slovák a narukoval. Pochádzal z Čeklísa (dnes Bernolákovo), ako talentovaného futbalistu ho zlákali do KFC Komárno, preto pristúpil na maďarskú národnosť a už vtedy mali o neho v belasom klube záujem...

Odišiel len Štefan Sýkora do Banskej Bystrice, on sa aj tak po celý rok 1940 v ligovom zápase ani raz neobjavil. ŠK Bratislava mal výhodu v tom, že s FC Vrútky hral na jar doma. Potvrdil ju víťazstvom 6:2, čím si získal náskok piatich bodov! Potom postihol už dosť jasného favorita na titul skrat: v Považskej Bystrici 1:1, na svojom ihrisku ŠK VAS 1:2, po umývaní hláv v Trenčíne 9:2, ale v Prešove 2:3, senzačný debakel doma od ZTK Zvolen 2:5, ale nakoniec rozhodujúcich 5:0 nad ŠK Ružomberok pod Čebraťom (celkove zisk len päť bodov). To sa už nemohol na svojich zverencov z trénerskej lavičky pozerať ani tréner Vincent Dittich a v posledných troch zápasoch sa sám medzi nich zaradil. Preto majstrovská zostava vyzerala takto: Králik – Vanák, Rado – E. Kováč, T. Kováč, Chodák – Ditt rich, Stankovič, Porubský, Arpáš, Luknár. Predtým pravidelne chytával Tomanovič, rovnako často hrávali Bíro, Valovič, Földeš. FC Vrútky od zápasu s ŠK Bratislava hrával takto: ŠK VAS v Bratislave 1:0, v Trnave 2:2, v Považskej Bystrici 0:1, v Žiline 2:1, AC Spišská N. Ves 5:0, ZTK Zvolen 1:0 (celkove zisk deviatich bodov). Ako blízko boli Vrútočania k vrcholnému úspechu! Nakoniec tak ako po jeseni, ostali bod za majstrom...

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.