Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý amatérsky majster ČSR

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1927 Prvý amatérsky majster ČSR

Žičlivá domáca petržalská pôda

V roku 1927 Bratislavčanom žreb mimoriadne prial. Začali a až do konca vítali a porážali súperov na vlastnom ihrisku v Petržalke. Majster Stredočeského kraja SK Kročehlavy, podobne ako vlani Čechoslovan Košíře, bol súperom v prvom kole 23. októbra. Petržalské hľadisko burcovalo vlastných tak výdatne, že mužstvo svoje obrovské nasadenie uvoľnilo až vtedy, keď Poláček, Priboj a Čabelka tromi gólmi zabezpečili víťazstvo 3:1 (1:0). Dvojtýždňové čakanie na semifinále využil tréner Priboj na ozaj náročný zápas – s pražskou Slaviou, ktorá v Stredočeskej profesionálnej lige skončila ako vicemajster za Spartou. Prišla bez Pláničku a kanoniera Franciho Svobodu, ale výnimočného strelca predsa len so sebou mala – Antonína Puča, ktorý strelil všetky jej štyri góly. Nepotreboval na znázornenie víťazstva 4:3 (2:1) nijakú penaltu, ako na zmiernenie hrozivej prehry ju využili Šoral a Priboj (Poláček navyše gól z bieleho bodu premárnil). Šoral pár minút pred koncom vyrovnal na 3:3, ale ešte tu bol Puč...

V semifinále sa postavil do cesty majster Moravy SK Prostějov. Ten sa ku gólu ani nedostal, naopak, Šoral, ktorý si bol na druhý deň po stretnutí so Slaviou dobrúsiť strelecké kopačky za rezervu proti viedenskému amatérskemu majstrovi HAC Nordstern a k víťazstvu 6:3 prispel dvoma gólmi, najprv trafi l sieť z pokutového kopu a Priboj pridal druhý na 2:0 (1:0).

Odpor nemeckých klubov ČSR

Na finále 20. novembra do Petržalky pricestoval kontroverzný klub juhočeských Nemcov DFC Budweiss. Jeho cesta do finále viedla cez Viktoriu v Plzni drvivé víťazstvo 6:1 v Brne nad miestnym rovnako nemeckým klubom DSV v semifi nále. Aj do tretice musel cestovať na ihrisko súpera, ale už nepochodil. Nabrúsený strelec Pavol Šoral už v 6. minúte otvoril skóre a keď pred uplynutím dvadsiatej minúty sformovali Poláček a Priboj stav na 3:0, zdalo sa byť o víťazovi rozhodnuté. Húževnatí brnianski Nemci však znížili Pobelom a Weigandom na 2:3. Koniec ich prebudeným nádejam štvrťhodinu pred koncom urobil, kto iný ako – Šoral. Majstrovská zostava znela: Hollý – Čulík, Mutňanský – Kaulich, Karácsonyi, Träger – Uher, Poláček, Priboj, Čambal, Šoral. Malý postavou, ale veľký futbalovým kumštom Vincent Čabelka sa cítil byť trochu urazený vynechaním z tejto jedenástky. Hneď v najbližšom prestupovom termíne, teda v decembri, zahlásil prestup do pražských Bohemians, s týmto menom ešte na jar podnikol epochálny zájazd do Austrálie AFK Vršovice... Priebeh záverečnej súťaže 1927 – 1. kolo: I. ČsŠK Bratislava – SK Kročehlavy 3:1, SK Prostějov – Sparta Košíře 5:0, Viktoria Plzeň – DFC Budweiss 2:2 a žrebom postúpil DFC, AFK Kolín – DSV Brünn 2:3. Semifi nále: I. ČsŠK Bratislava – SK Prostějov 2:0, DSV Brünn– DFC Budweiss 1:6. Finále: I. ČsŠK Bratislava – DFC Budweiss 4:2.

Úspechy aj vybraných mužstiev

Vysoké návštevy povzbudzovali k častejším zápasom rozličných výberov. Najlepší hráči bratislavských klubov mali záujem predstaviť sa im. Navyše vydávali zo seba všetko pre víťazstvá. Nebolo to v žiadnom prípade ľahké. I keď najlepší futbalisti blízkych veľkomiest sa radšej uchádzali o nominácie do reprezentačných mužstiev štátov, aj hráči druhého a amatérskeho sledu vytvárali ťažko premožiteľného protivníka. Výrazne to potvrdil 20. marca 1927 výber Viedne. Rozdrvil štart prvého nemeckého futbalového klubu v Čechách Teplitz er FK v Bratislave. Tento profesionálny klub sa od povolenia profesionalizmu v ČSR vyznačoval nákupom prvotriednych hráčov aj v zahraničí a ešte nevychladnutými spomienkami na exotický zájazd prvého čs. klubu do Južnej Ameriky. Preto sa proti nemu postavila kombinácia I. ČsŠK Bratislava a Ligeti SC. Nestačilo to, i keď Šoral vyrovnal na 1:1 a Molnár I. strelil vedúci gól. Medzinárodné hviezdy Haftl, ktorého z Teplíc ako jediného z Čiech povolali do rakúskej reprezentácie, a Karl Sesta, neskorší slávny obranca WAC Viedeň (od 1935 Austrie), pred najlepším brankárom Európy Hidenom strelili po troch góloch a rozhodli o víťazstve 6:3. Takéto kombinácie sa môžu skončiť aj katastrofálne, keď sa vonkoncom nepodarí zmierniť výkonnostný rozdiel mimoriadne silného súpera. V júni sa Ligeti SC spojil s PTE a výsledok? Od Hungárie výprask 7:2 a od Ferencvárosu dokonca 8:1...

Oslava prvého titulu

Skvelý úspech belasého mužstva po získaní titulu amatérskeho majstra republiky mal veľký ohlas. Gratulácie prichádzali zo všetkých strán, vedenie pozvalo hráčov na banket v hoteli Carlton. Na tejto oslave sa vedenie poďakovalo trénerovi Pribojovi a všetkým hráčom. Po rôznych príhovoroch si slovo zobral vtedajší tajomník Alois Sedláček, ktorý povedal: „ Dámy a páni, som dojatý a nesmierne šťastný. 1.ČsŠK Bratislava je najlepším mužstvom a nás všetkých to zaväzuje do budúcnosti, tej budúcnosti, v ktorej nech sprevádza tento klub hrdosť, česť a sláva. Pracujme spoločne na všetkom, čo nás spája, na všetkom, čo nás posunie ešte ďalej k ďalším úspechom. Dámy a páni, pripíjam na náš klub - superbia, honor et gloria!“ Po tomto plamennom prejave sa v preplnenej sále ozval neutíchajúci a dlhotrvajúci potlesk. Slová Aloisa Sedláčka nepotrebujú ďalší komentár.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.